Само след броени дни AMD ще получи трофея на пионер

...
Само след броени дни AMD ще получи трофея на пионер
Коментари Харесай

PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

Само след броени дни AMD ще получи трофея на пионер при идващото потомство PCIe 4.0 с стартирането на новите си дънни платки на пазара. С комбинацията от Ryzen 3000, Radeon RX 5700, X570 чипсета и въпросния PCIe 4.0 интерфейс, потребителите ще имат опция да изградят напълно нова машина, насочена към високите скорости на трансфер на този интерфейс.

PCIe 4.0 е нещо много вълнуващо, имайки поради, че това е първата смяна на интерфейса от 2010-а година насам. Разбира се, всичко това повдига незабавно доста значими въпроси - по какъв начин да се сдобием с PCIe 4.0 машина, какво ще получим от нея и нужна ли ни е в действителност тя. Ще опитаме да отговорим на тези въпроси в идващите редове.

Какво съставлява PCIe 4.0?

PCIe 4.0 е идващото потомство на PCIe интерфейса. Той се употребява за свързване на спомагателен хардуер - видео и звукови карти, M.2 дискове и също по този начин обезпечава връзка сред разнообразни чипове в компютъра. В съпоставяне с миналата генерация PCIe 3.0, новият стандарт на процедура удвоява скоростите и общата пропускливост. Следващата таблица илюстрира това доста добре:

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете
Ако това ви наподобява като много необятна честотна лента, това е безусловно правилно. За да натроли Nvidia и Intel, AMD пуснаха към момента всекидневен тест на PCIe в софтуера Futuremark, който вървеше на машина с Ryzen 3800X, Radeon RX 5700. Резултатите бяха с 69% повече пропускливост от система с Core i9-9900K и Nvidia GeForce RTX 2080Ti.

PCIe 4.0 - действителност против маркетингови трикове

Един от проблемите в тази проява на AMD e, че тези " 69% продуктивност ", които може и да са действителни, не се трансформират безусловно в нещо, което може да бъде употребявано и усетено при гейминг. Една от главните аргументи е, че доста малко игри (ако въобще има такива), могат да наситят даже 32GB за секунда, които предходния стандарт PCIe 3.0 обезпечава.

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете

Къде в действителност PCIe 4.0 има значение?

PCIe 4.0 дава обещание най-големи изгоди за продуктивността при потреблението на SSD носители. AMD демонстрираха по какъв начин индивидуален модел Gigabyte Aorus M.2 PCIe 4.0 диск доближава на процедура скорости на четене и запис от 5GBs/4,3GBps респективно. Това е с 35% повече от даже най-бързите (и скъпи) PCIe 3.0 дискове на пазара. Нещата получават в действителност извънземни пропорции, в случай че конфигурирате няколко такива диска в RAID 0.

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете
Такава проява също беше извършена с 4х2 TB Aorus, а резултатите бяха 15,4GBps скорости на четене и 15,5GBps на запис. Подобни числа значат, че PCIe 4.0 ще отстрани вечно и последните спирачки на модерното PC - свързани с прехвърлянето на данни от и към най-бавната (досега) част - устройството за предпазване.

Има ли измама?

Както нормално, отговорът е - да. Докато скорости от порядъка на 15GBps наподобяват в действителност доста крепко на хартия, те идват с дребен компромис. Ryzen 3000 процесорите могат да " ръководят " най-много един слот x16 PCIe 4.0 (поне засега), което значи, че ще би трябвало да изберете дали да сложите там SSD носителя или видеокартата.

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете
Още не знаем цялостните спецификации на x570 чипсета, само че има опция PCIe автомагистралите да бъдат конфигурирани по този начин, че да поддържат един x4
слот и три x1 - това ще разреши да бъде употребена видеокартата на слота x4, който дейно дава отговор на x8 PCIe 3.0. PCIe 4.0 е гореща вест - безусловно!

Докато при скока от PCIe 2.0 към 3.0 имаше доста усъвършенстване при успеваемостта, 4.0 реализира продуктивността си най-много с увеличена тактова периодичност. Това води до много повече разсейвана топлота и връщането на дейното изстудяване на PCIe чипсета - нещо, което не сме виждали от десетки години. Говорим за топлота от порядъка на 11 вата на луфт и 16 вата под товар, което съперничи на някои мобилни CPU. Поставянето на вентилатори на южния мост в действителност беше нещо постоянно срещано преди десетина години, тъй че решението на този проблем е отиграно във времето.

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете

PCIe 4.0 не е назад съчетаем

В началото почитателите на AMD бяха много обнадеждени от слуховете, че PCIe 4.0 съгласуемост може да бъде реализирана и с чипсетите от x470 поколението, само че доста скоро AMD охладиха ентусиазма. " PCIe 4.0 няма да бъде поддържан на дънни платки с чипсет друг от х570, тъй че сериите 400 и 300 няма да имат опция за този интерфейс ", сподели формален представител на AMD за PCWorld. Причната за това не е несъответственост в хардуера, а по-скоро липса на информация и дарба да бъдат обезпечени постоянни работни режими при условията на PCIe 4.0. Най-вероятно ще има запалянковци, които ще намерят метод да подкарат новия интерфейс с по-старите чипсети на AMD, само че това ще бъдат единични случаи.

Не стандартизираха ли скоро PCIe 5.0?

Точно по този начин, спецификациите на PCIe 5.0 бяха утвърдени и финализирани от PCI SIG, само че би трябвало да отчетем, че за PCIe 4.0 това се случи през 2017-а година, повече от две години минаха, преди да стартираме да виждаме действителни устройства с този интерфейс. Най-вероятно ще има сходен период и при PCIe 5.0, тъй че можем да го чакаме най-рано в края на 2021-а година.

 PCIe 4.0 - всичко, което би трябвало да знаете

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР