Само със силата на мисълта човек може да накара организма

...
Само със силата на мисълта човек може да накара организма
Коментари Харесай

Как да се лекуваме сами или плацебо ефектът

Само със силата на мисълта човек може да накара организма си да създава аналгетични молекули, опиати, антибиотици! Тази заложба е дадена на всички и през днешния ден повече от всеки път е обект на съществени научни изследвания Плацебо резултат

Произвежда го мозъкът в очакване на лечебна изгода от несъмнено лекарство или от хирургическа интервенция. Всички лекарства, даже най-скъпите и комплицираните, дължат към 30% от ефикасността си на плацебо резултата. При медикаментите за ментални заболявания тези проценти нарастват до 60, написа Elle.

Плацебо резултатът е толкоз безапелационен, че може да провокира алергия, даже продуктът да не съдържа никакъв алерген. Доколко ще подейства зависи от разнообразни фактори като метода на банкет /през устата или с инжекция/, цвета на хапчето, връзките с лекаря, който го е предписал, персоналната увереност в изгодата от лекарството и прочие

Плацебо продуктът задейства същите мозъчни зони като лекарството. Вярата в обезболяващия резултат на едно хапче води до освобождение на ендорфини в мозъка. Така може да се повлияе освен на болката, само че и на киселинността в стомаха, кръвното налягане, броя на белите кръвни телца, депресивните положения, разстройствата, свързани с заболяването на Паркинсон, астмата, кашлицата и така нататък

Медитация

Техниките за медитация са многочислени, само че една от тях – съзнателната медитация, е измежду най-изследваните в последно време. Методът се състои в нараснало внимание към сегашния миг и всичко, което взе участие в него – околната среда, персоналните чувства, страстите, мислите, шумовете и миризмите. Медитиращият не дава оценка на това, което вижда, мисли и усеща, не отива в бъдещето, не се връща в предишното. Будистките монаси, които практикуват съзнателна медитация по няколко часа на ден, са идеалният образец за изгодите от нея. Но няма потребност човек да е будист, с цел да извършва упражнението сполучливо. Необходима е обаче всекидневна процедура, която ще разреши положителна смяна в мозъчната активност.

Съзнателната медитация освобождава духа, понижава отрицателните натрапчиви мисли, разрешава по-добро преодоляване на страстите, само че също на хроничните болки, понижава тревогата, усъвършенства потенциала за концентриране, снижава рисковете от наново изпадане в меланхолия.

Със своя резултат върху мозъчната активност тя може да укрепи имунната система, да докара до нормализиране на кръвното налягане и да въздейства на хроничните болести.

Физическа интензивност

Движението, физическата активност са изискването за вярното действие на мозъка. При липса на кардио-респираторни извършения той стартира да не помни, действа забавено, появяват се депресивни положения. Всеки е могъл самичък да се увери в удобното деяние на спорта и придвижването върху душeвността и физическата форма. Настроението се усъвършенства, създадените ендорфини работят еуфоризиращо, съзнанието се „ избистря”, освободено от напрежението, който блокира нервните връзки. Само една обиколка пешком на квартала може да се окаже задоволителна, с цел да се роди гениална концепция или да се откри разрешението на някогашен проблем! Редовното спортуване способства за положителната форма на мрежата от кръвни капиляри – тези иригационни канали подхранват с сила органите в човешкото тяло, измежду които мозъкът има най-голяма потребност от „ гориво”.

Благоприятният резултат на физическата активност се усеща, когато тя стане постоянна. Организмът се приспособява към нарасналите условия към него – всеки удар на сърцето изпомпва повече кръв, дишането става по-дълбоко и белите дробове усвояват повече О2. Сърдечносъдовата система укрепва, гликемията е под надзор, настроението и умствените благоприятни условия се усъвършенстват.

Световната здравна организация предлага най-малко два часа и половина седмично да се движим интензивно или да спортуваме. Най-подходящи са тези действия, които ни работят добре, без да ни изтощават, да вземем за пример вървене пешком, колоездене, плуване.

Щастливите хора са по-здрави

Умората, тъгата и споровете понижават имунната отбрана. Когато тези положения са продължителни, резултатът им е още по-негативен. А положителното въодушевление защищава от инфекциите. Щастието ни подарява с по-голяма устойчивост към хроничните болести, които са последица от модерния метод на живот – стрес, преяждане и липса на придвижване. Тялото не е машина, която се скапва, когато някоя част покаже недостатък, а цялостна уравновесена система, чиито детайли споделят посредством комплицирани връзки. В нея мозъкът играе основната роля и в неговата активност би трябвало да се търсят аргументите за доста болести, които до наскоро бяха отдавани просто на висок холестерол, тютюнопушене или микроби. Душевното положение може да понижи силите на организма и да наруши нежния баланс сред обособените му системи.

И в случай че духът може да разболее тялото, то и противоположното е правилно – нездравословното хранене и заседналият метод на живот са в основата на намалелите умствени качества и може би на заболяването на Алцхаймер, която някои учени считат за вариация на диабета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР