Само сантиметър ни дели от рекорд на 81 години По

...
Само сантиметър ни дели от рекорд на 81 години По
Коментари Харесай

Дунав наближава негативен рекорд за ниски нива на водите

Само сантиметър ни дели от връх на 81 години
По данни на изпълнителната организация " Проучване и поддържане на река Дунав " равнището на река Дунав при Русе през днешния ден е минус 72 см по отношение на условната кота " нула ". Това е единствено сантиметър повече от върха за най-ниски води през последните 81 години, откогато се правят измервания, показва Българска телеграфна агенция. Най-голямото регистрирано маловодие е от 8 септември 2003 година. 

Все отново, прогнозата за на следващия ден е равнището да се увеличи с два сантиметра.

" Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българско-румънския сектор на река Дунав поради доста ниските води ",  уточни шефът на дирекцията " Речен контрол - Русе " към организацията " Морска администрация " Иван Жеков. Пътуват единствено кораби, които са с доста малко прегазване.

В българско-румънския сектор има 20 прага, които затрудняват корабоплаването.

Вече са завършили драгажните действия в региона на остров Белене по удълбочаване на фарватера (плавателния път). Така кораби ще могат да минават с прегазване от най-малко 1,70 метра. Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.

Очаква се и част от вълна, предходна през Германия и Австрия, да доближи и до българския сектор. Така равнището ще се увеличи, което ще облекчи до някаква степен корабоплаването за известно време, сподели Жеков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР