Само преди три години икономисти прогнозираха, че Китай ще изпревари

...
Само преди три години икономисти прогнозираха, че Китай ще изпревари
Коментари Харесай

Прогнози: Рекордно ниската раждаемост в Китай ще остави глобален отпечатък

Само преди три години икономисти предвидиха, че Китай ще изпревари стопанската система на Съединени американски щати до края на десетилетието. Сега това наподобява малко евентуално. Но сегашната рецесия с недвижимите парцели няма да е това, което ще попречи. Рекордно ниската раждаемост е най-голямата спънка за страната.

Счита се, че коефициентът на раждаемост в Китай е достигнал рекордно ниско равнище от 1,09 предходната година. За първи път ражданията бяха под 10 минути. Тази година очаквайте трета поредна година на спад с раждаемост с една десета по-ниска до много под 9 милиона.

Това е циничен кръг. Икономическото закъснение би трябвало да значи, че младите двойки отсрочват раждането на деца. Произтичащият спад в коефициента на раждаемост в последна сметка тласка равнищата на продуктивност на стопанската система по-ниски.

Според актуалните оценки броят на популацията в света ще падне внезапно. През 1990 година Китай е имал над една пета от популацията на света съгласно данни на Организация на обединените нации. Но някъде през 2050 година този дял ще падне до м...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР