Само преди месец значителен процент от инвеститорите смятаха, че няма

...
Само преди месец значителен процент от инвеститорите смятаха, че няма
Коментари Харесай

Достигна ли вманиачаването по решенията на Федералния резерв своя пик?

Само преди месец забележителен % от вложителите смятаха, че няма да се постанова Федералният запас да подвига лихвите през март.

Това обаче завърши.

Пазарите на акции и облигации сега са обхванати от боязън от покачването на лихвите на няколко пъти през тази година, написа CNN Business.

Опасенията по отношение на инфлацията доминират толкоз доста през последните седмици (достигайки връх след данните за инфлацията от четвъртък, които демонстрираха най-големия годишен растеж от близо 40 години), че мнозина към този момент считат, че Фед би трябвало да вдигне нападателно лихвите на няколко пъти.

Един от видните ръководители във Фед - Джеймс Булард, който оглавява подразделението в Сейнт Луис, съобщи в четвъртък, че лихвите може да се наложи да набъбнат с цялостен процентен пункт до юли.

Влиятелният сенатор от демократическата партия Джо Манчин пък съобщи, че е "крайно време Федералният запас да се заеме с този въпрос, " допълвайки, че "колкото повече ние или Федералният запас чакаме, толкоз повече ще са икономическите последици. "

Прекалено остро ли реагира пазарът?

Някои членове на Фед настояват, че може би няма учредения за повдигането на лихвите толкоз бързо и с повече от четвърт процентен пункт на някоя от срещите на банката.

Президентът на подразделението на Фед в Сан Франциско Мери Дейли сподели, че покачване с половин процентен пункт "не е желано от нея ". Президентът на поздразделението на Фед в Кливланд Лорета Местър Loretta Mester съобщи в изявление за CNN през предходната седмица, че чака инфлацията „ да се охлади “ по-късно през годината, което значи, че Фед може да забави темпа на покачването на лихвите.

Имайки поради това, в петък фючърсите на федералните фондове, търгувани на CME, посочваха 64% възможност за покачване на главната рента с половин процентен пункт през март, откакто в четвъртък вероятността за същото покачване беше близо 100%. Според вложителите вероятността за седем покачвания на лихвите тази година е 30%.

Сега може би е моментът вложителите да поемат надълбоко въздух и да не не помнят, че Фед би трябвало да прегледа още много данни преди срещата си на 16 март. Централната банка няма да вземе решение по отношение на лихвите в този момент въз основа само на данните за инфлацията за януари.

"Дори и при тези високи равнища на инфлация чакаме Федералният запас да затегне паричната си политика с по-малко, в сравнение с пазарите предвиждат през 2022 година, " споделя Ричард Сапърстийн, старши капиталов шеф в Treasury Partners.

"Не чакаме Фед да афишира покачване на лихвите след всяка своя среща, а сходни рискови сюжети за стягане на паричната политика допускат, че сега сме очевидци на пик във вманиачаването по дейностите на централната банка, " добавя той.

Други настояват, че Фед няма да желае да подвига лихвите прекомерно доста и прекомерно бързо, тъй като пазарът може да реагира прекомерно истерично. Акциите може да поевтинеят съществено, а доходността по щатските държавни облигации да скочи още повече.

Фед може също по този начин да направи неточност, в случай че вдигне лихвите прекомерно доста и прекомерно бързо. Икономиката би се забавила фрапантно - най-много имотният пазар, който е сензитивен на лихвените равнища.

Спомените за огромни покачвания на лихвите преди 40 години към момента преследват някои специалисти.

Председателят на Фед Джером Пауъл не желае да бъде версията от 2022 година на починалия Пол Волкър - ръководител на централната банка на Съединени американски щати през 70-те и 80-те години, който подвигна нападателно лихвите, с цел да се бори с инфлацията, като този негов ход, в последна сметка, докара до две къси, само че дълбоки рецесии.

Други означават, че Фед разполага с време да следи повече данни, да обмисли своя проект за инфлацията и няма потребност да прави прибързани ходове.

Трябва също по този начин да се има поради, че Фед, за разлика от Централната банка на Англия, към момента не е вдигал лихвите даже и един път поради опасения към инфлацията. За последно Фед увеличи лихвите през декември 2018 година Така че наподобява преждевременно да се залага на това какъв брой пъти Централната банка на Съединени американски щати може да увеличи лихвените равнища тази година.

"На този стадий ръководеният от Пауъл Фед към момента мисли за покачване на лихвите и ограничение на изкупуваните количества облигации, само че покачванията на лихвите са единствено теоретични, " споделя в собствен отчет Стив Сосник, старши анализатор в Interactive Brokers.

Това значи, че вложителите ще би трябвало да наблюдават от близко данните, тъкмо както го вършат Пауъл и неговите сътрудници. Всичко останало, даже и изявления от страна на ръководители във Фед, е просто звук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР