Само преди две години, Българска национална телевизия разказа Забравената история

...
Само преди две години, Българска национална телевизия разказа Забравената история
Коментари Харесай

Какво знаят децата в Етрополе за Забравената история на Стилияна Параскевова?

Само преди две години, Българска национална телевизия описа " Забравената история на Стилияна Параскевова " - момичето, което единствено на 14 години ушива в Браила байрак. След Освобождението на България той се употребява за прототип на българското знаме. Сега тази история към този момент се споделя в учебно заведение. Какво знаят децата за Стилияна Параскевова в родния град на нейния брачен партньор - революционерът Илия Вълчев и какво още има да научим за Стилияна...

Етрополе

(деца и техния преподавател влизат в историческия музей в Етрополе)

- Хайде в този момент да попитаме - кой е националният знак на всяка една страна?


- Герба и знамето

- А нашето знаме - знаете ли от кой е ушито?

- Стиляна Параскевова.

- Точно по този начин.

- Но е импортирано от Илия Вълчев.

- Точно по този начин, само че е импортирано от Илия Вълчев, само че какъв е Илия Вълчев?

- Етрополец.

- Точно по този начин. А какво знаем за него, за Илия Вълчев - брачен партньор на Стилияна Параскевова. Тази, която е ушила първообраза на българското знаме - бяло, зелено, алено.

То бива признато като народен знак на 16 април 1879 година с приемането на Конституцията на нашата страна, новоучреденото към този момент в Европа - Княжество България.

Марин Кубетски, преподавател по история: През ноември 1876 година се събира отбрано българско общество в Браила и вземат решение да бъде направено знаме за идната руско-турска освободителна война. Проектът за знамето е връчено на Иван Параскевов, който от своя страна го връчва ушиването на Стилияна Параскевова. проф. Пламен Митев, историк: Стилияна Параскевова е единствено на 14 години и тя се оправя по един изумително добър метод изработвайки това знаме, което в действителност заслужава нашето самопризнание и до ден сегашен. Нейният татко е един доста заслужил българин, който е позабравен от днешната ни историография несправедливо, тъй като той има доста огромни приноси за българщината в Браила. А и след освобождението той се открива в София премествайки цялото си семейство и продължава да бъде подобен същински любородец помагайки на всички тези благородни дела, които си заслужават в името на България, в името на тази независимост, за която той е мечтал и се е борил. Марин Кубетски, преподавател по история: Когато попитали Стилияна - за какво бялото е от горната страна? Стилияна споделила, тъй като бяло и България стартират с буквичката Б. - Бялото е за свободата, зеленото е знамето на хайдутите, аленото за кръвта на героите. проф. Пламен Митев, историк: Трицветието в този вид, в който ние го познаваме - бяло, зелено и алено е отразено в знамето предопределено за знамето на старозагорското възстание, направено през лятото на 1875 година и останало известно като старозагорското знаме. Така че когато приказваме за трицветието във разновидността, в който ние използваме в този момент, явно първообраза е старозагорското знаме, само че мъчно можем да приемем, че старозагорското знаме е било употребявано като съображение депутатите в учредителното ни заседание когато те са изработвали Търновската конституция, таман браилското знаме е моделът, по който се постанова това трицветие. Тука от горната страна виждаме, това е Илия Вълчев - индивидът женен за Стилияна Параскевова, който е бил също преподавател, който е бил от богаташко семейство, който е бил също помощник на Васил Левски. Той е считал, че със лични сили може България да бъде свободна. Това знаме не влиза в стълкновение, само че остава като един знак, като един знак за готовността на българската емиграция да помогне с каквото може за образуване на българското опълчение.
(учител с учениците си)

- Бил ли си на футболни мачове?

- Когато победи български тим - какво издигаме?

- Знамето на България.

- Когато във всеки един спорт победи България, какво издигаме?

- Знамето.

- Всички ставаме на крайници, когато знамето се издига, тъй като това е най-главния знак на една страна.Без знаме ние сме нищо и едно нещо да кажем, българско знаме няма пленено на нито един фронт.

- 1932 година тя насочва молба да може да види още веднъж знамето, което е ушила преди толкоз години, от царския замък получава позволение и тя в действителност се допира още веднъж до това знаме, нейните наследници описват, че тя се е разплакала когато вижда още веднъж това знаме.

 Награда за Българска национална телевизия за акцията Награда за Българска национална телевизия за акцията "Забравената история на Стилияна "
Нашите сътрудници Надя Обретенова, Благой Цицелков и Силвия Симова получиха премия от Българската асоциация на ПР-агенциите. Отличието е за акцията "З...
 Как Как "Забравената история на Стилияна " влезе в българското учебно заведение
В Деня на независимостта на България репортерът на "Денят стартира " Благой Цицелков споделя по какъв начин акцията на Българска национална телевизия и МОН - "Забравената история на Стил...
 Български учебни заведения зад граница получиха Български учебни заведения зад граница получиха "Забравената история на Стилияна "
Българската национална телевизия и Министерството на образованието подариха видеоурока "Забравената история на Стилияна " на всички български учебни заведения з...
Вижте повече за акцията "Забравената история на Стилияна "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР