Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп изнанада света

...
Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп изнанада света
Коментари Харесай

Карибската криза - когато САЩ и СССР спореха за балистични ракети

Само преди дни президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изнанада света с една от своите непредвидени хрумвания - съобщи, че ще изтегли страната от подписания с Москва Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние.

Документът е подписан през 1987 година по време на Студената война от тогавашните държавни глави на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Договорът поставя завършек на рецесията, почнала през 80-те години на предишния век с разполагането на ракетите СС-20, ориентирани против западните столици. С него се не разрешава на Вашингтон и Москва да имат, създават или тестват изстрелвани от земята крилати ракети с обсег от 500 до 5500 км.

Тръмп съобщи, че Русия е нарушила съглашението, без да даде детайлности.

" Те го нарушаваха от доста години и не знам за какво президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават нуклеарно съглашение, да създават оръжия, до момента в който на нас не ни е разрешено. Затова прекратяваме съглашението. Ще би трябвало да създаваме оръжия, в случай че Русия и Китай не дойдат при нас и не кажат: " Хайде да сме в действителност умни и никой от нас да не създава такива оръжия ", акцентира президентът.

Очаквано, Кремъл отвърна, че Съединени американски щати нарушават контракта.

" Това би била доста рискова стъпка, която освен няма да бъде разбрана от интернационалната общественост, само че ще докара до съществено наказание. Ако Съединени американски щати не престават да излизат от интернационалните съглашения, " тогава няма да имаме избор, с изключение на да предприемем ответни дейности, в това число отнасящи се до военната технология. Но не бихме желали да стигаме до такава степен ", разяснява съветският зам.-външен министър Сергей Рябков.

Оттеглянето на Съединени американски щати най-вероятно е обвързвано с създаването на съветската ракета " Новатор 9М729 ", която съгласно НАТО ще даде на Русия опцията за скоростен нуклеарен удар против страна от военния пакт. Москва обаче твърди, че създаденото оръжие не нарушава контракта от 1987 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР