Само преди 5 години човечеството не подозираше за съществуването на

...
Само преди 5 години човечеството не подозираше за съществуването на
Коментари Харесай

Астрономи откриха 39 нови гравитационни вълни само за 6 месеца

Само преди 5 години човечеството не подозираше за съществуването на гравитационните талази.

Днес наблюденията върху тях се правят с впечатляваща скорост. Само през миналата година – за интервал от 6 месеца – съдействие сред обсерваториите LIGO и Virgo докара до засичането на приблизително по 1,5 гравитационни талази на седмица.

От 1 април до 1 октомври 2019-а ъпгрейднатите интерферометри на LIGO и Virgo засякоха 39 нови гравитационни талази – ударни талази, прекосяващи пространство-времето и формирани от конфликтите сред неутронни звезди или черни дупки. Днес каталогът GWTC-2 съдържа данни за общо 50 сходни събития.

По този метод ние разполагаме с допустимо най-точния ценз на черните дупки, в това число такива, които освен че не са били засичани до момента, само че и които биха могли да ни разкрият неподозирани неща за еволюцията на бинарните звезди.

„ Астрономията на гравитационните талази е революционна – тя ни разкрива тайния живот на черните дупки и неутронните звезди – споделя астрономът Кристофър Бери от Северозападния университет, член на LIGO Scientific Collaboration. – Преди 5 години не знаехме, че бинарните системи от две черни дупки съществуват, до момента в който през днешния ден ние разполагаме с азбучник, включващ над 40. При третото поред наблюдаване ние направихме още по-голям брой открития. “

Може би към този момент сте чували за някои и от новите откритията, направени до момента.

GW 190412 (гравитационните талази се кръщават на датата, на която са били засечени) е първият конфликт на две черни дупки с радикално разнообразни маси – при всички, откривани по-рано, черните дупки са имали малко или доста равни маси.

GW 190425 – счита се, че тази гравитационна вълна е вследствие от конфликт сред две неутронни звезди (вторият изобщо, засичан досега – първият бе през август 2017-а).

GW 190521 пък най-сетне удостовери съществуването на черните със междинна маса – т.е. сред тези със звездна маса и супермасивните колоси.

„ До момента третото наблюдаване на LIGO и Virgo докара до голям брой изненадващи открития – споделя Мая Фишбах от Североизточния университет. – След второто си помислих, че към този момент сме видели целия набор на бинарните системи от две черни дупки, само че се оказва, че картината е доста по-богата и разнообразна, в сравнение с допусках. Нямам самообладание да видя какво ново ще научим от бъдещите наблюдения. “

С това обаче новите данни не се изчерпват. GW 190426_152155 и GW 190924_021846 съумяха да изпъкнат над останалите гравитационни талази (да, имената им са по-дълги, защото включват и координираното универсално време (UTC)). Първата най-вероятно се е образувала след сливането на черна дупка с към 6 слънчеви маси с неутронна звезда. „ За страдание, сигналът е прекомерно слаб, така че не можем да сме изцяло сигурни – споделя астрономът Сергей Осокин от института „ Алберт Айнщайн “ в Постдам, Германия. - GW 190924_021846 сигурно е получена от сливането на две от най-леките черни дупки, на които в миналото сме попадали – едната от тях е с масата на 6 слънца, а другата – на 9. ”

Благодарение на LIGO и Virgo учените към този момент могат по-лесно да доближават до произхода на черните дупки и да наблюдават къде са и по какъв начин са се слели в по-масивна черна дупка. В момента те проучват данните от последното наблюдаване, което е направено в интервала 1-ви ноември 2019 година до 27-ми март 2020 година

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР