Само няколко години след началото на революцията на криптовалутите, копаенето

...
Само няколко години след началото на революцията на криптовалутите, копаенето
Коментари Харесай

Копачите на биткойни харчат електроенергия колкото Ирландия


Само няколко години след началото на революцията на криптовалутите, копаенето на биткойни към този момент " изяжда " 20 000 гигаватчаса електрическа енергия годишно, сочат някои оценки. Това е почти 1 % от международното произвеждане и се равнява на годишното търсене на ток на Ирландия.

Основните виновници са устройствата за коепаене на биткойни като Antminer S9 - компютърен процесор, който не прави нищо друго с изключение на безпределно да " хруска " логаритми, с цел да удължава блокчейните. Един Antminer гълтам 1,5 киловата ток, което е задоволително за зареждане на два хладилника и един плоскоекранен тв приемник. Ако оставите Antminer да работи непрекъснато, седем дни в седмицата, за една година, то той ще сътвори към 0,85 биткойна, за което ще са му нужни към 15 000 киловатчаса ток.

В зависмост от цената на електрическата енергия, разноските за " изкопаването " на една единица виртуална валута ще бъдат от 600 $ (при цена 3 цента за киловатчас) до 1800 $ (при 9 цента за киловатчас). Макар в последно време биткойна да се срина (до под 10 000 $ на 17 януари - бел. прев.), към момента има опция за облага, в случай че съумеете да купите нужните ви машини задоволително на ниска цена. В Walmart цената на Antminer s9 е 8200 $.

Какво обаче ще стане, в случай че биткойнът просто продължи да пораства? Някои скептици се тревожат, че до 2020 година копаенето на биткойни може да погълне цялото създавано електричество в света.

Дали това безпокойство е реалистично? Не.

Анализаторите Майкъм Уейнстийн и Хан Нгуен с екипа си от швейцарската банка Credit Suisse са проучили въпроса и заключават, че страховете криптовалутите да не претоварят електрическата мрежа, са пресилени.

За начало те съпоставят употребяваните за копаене на биткойни 20 000 гигаватчаса годишно с 4,3 милиона гигаватчаса, употребявани в Съединени американски щати предходната година, и 6-те милиона гигаватчаса, употребявани в Китай. Анализаторите пресмятат, че в случай че цената на биткойна се увеличи до 50 000 $, " копачите " ще оценят като рентабилно да усилят напъните си и ще използват над 350 000 гигаватчаса. Това обаче към момента е под 2 % от международното произвеждане на електрическа енергия. Екипът пресмята също, че цената на биткойна, която би подтикнала " копачите " да заграбят цялото международно произвеждане на електричество, е 1,1 милиона $ за биткойн.

Всичко това обаче е правилно при съществуващото сега равнище на технологиите. Алгоритмите, които " копачите " употребяват, са излишно усложнени. Новите валути имат по-прости механизми.

Копаенето на криптовалути ще следва същата " стопанска система на мащаба " като мрежовите сървъри. От 2000 до 2010 година електричеството, употребявано от центровете за данни, е скочило от 20 000 гигаватчаса до към 70 000 гигаватчаса. При този ритъм на напредък изглеждаше, че няма да мине доста време, до момента в който растежът на интернет изпревари въжможностите на човечеството да предотвратява възможен срив. Центровете за данни обаче еволюираха, с цел да посрещнат потребностите, увеличавайки както размерите, по този начин и енергийната си успеваемост.

От 2010 година електричеството, належащо за комплексите от сървъри, едвам се е нараснало въпреки броят на конфигурираните сървъри да е повишен шесткратно. Според учените от Lawrence Berkeley Lab секторът е на път да усъвършенства енергийната си успеваемост с 45 % до 2020 година, като отпред на наклонността са компании като Гугъл, Amazon и Фейсбук.

Страховете от внезапен напредък в потреблението на сила поради мощното увеличение на развъждането на марихуана имаха сходни половинчати учредения. Компаниите за комунални услуги в Колорадо, Калифорния, Орегон и Вашингтон (четири от осемте американски щата, където използването на марихуана за немедицински цели е законна - бел. прев.) регистрират под 2 % увеличение на търсенето на електрическа енергия поради развъждането на трева, съгласно екипа на Credit Suisse. Компанията Pacific Gas & Electric даже предлага отстъпки в цената на електрическата енергия за производителите на марихуана, които би трябвало да благодарят за ниските си сметки за ток и на LED технологията за електрически крушки.

Трябва да се вземе поради и резултатът на заместването. Платежните системи, основани на крипто блокчейни, в последна сметка ще заменят уязвимите от хакери институции за кредитни карти, които също употребяват огромни центрове за данни (Visa даже има един, който е предпазен с воден ров). Криптовалутите също по този начин евентуално ще понижат търсенето на други активи, чиито рандеман е безценен, да вземем за пример златото. Според S&P Global, с цел да се добие една тройунция, са нужни към 900 $.

В дълготраен проект, показва Credit Suisse, софтуерният пробив, който е доста по-вероятно да разбуни международния енергиен пазар, са електрическите автомобили. Ако до 2040 година електрическите автомобили завземат една трета от пазара на нови коли, светът ще има потребност от над 280 гигавата спомагателни мощности за произвеждане на електричество или някъде към 2,4 милиона гигаватчаса.

И тук обаче би трябвало да се означи, че тези прогнози са правилни при актуалното софтуерно ниво. След 25 години на усъвършенствания литиево-йонните акумулатори не престават да стават все по-добри.

Технологията си има средства да надхитри невярващите. Само преди няколко месеца Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на банка JPMorgan, назова биткойна " нелепост " и " машинация ". Миналата седмица той съобщи, че съжалява за този коментар, с думите " блокчейнът е нещо същинско ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР