Само няколко часа след завръщането си на родна земя алпинистът

...
Само няколко часа след завръщането си на родна земя алпинистът
Коментари Харесай

​Боян Петров пред БНТ: Трябваше много търпение за покоряването на Дхаулагири

Само няколко часа след завръщането си на родна земя алпинистът Боян Петров беше посетител в студиото на " Денят стартира ". Той съобщи, че покоряването на връх Дхаулагири беше малко по-лесно от предходния с цепнатините, с заплахите, с това, че те изяжда от вътрешната страна. Този връх беше малко по-лесен, само че трябваше доста самообладание.

Да отидеш в един сезон и да покориш два осемхилядника ми трябваха тъкмо 100 дни - 2 по 50, с цел да ги изкача. Прибирам се удовлетворен, че съм си приключил работата за този сезон. Сега е време за отмора и други занимания. Ще обърна внимание на музейната си работа и планове, които съм почнал или които ще стартира в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед, описа Боян Петров.
Боян Петров - планинар: Още на третия ден след идването в базовия лагер бях на 7000 метра и си споделям: този връх за 10 дни съм го направил, само че уви - не. Ти го планираш, само че то не се получи. След това направихме една офанзива, втора офанзива, триумф, връщане, очакване и почват да те ядат нервите, тъй като сезона изтича. Оказа се обаче, че след 25 септември се отвори едно ужасно време над Хималаите, че и двата върха, които се катереха видяха доста изкачвания. Дхаулагири беше изкачен единствено от мен и от един руснак. Чакам в този момент информацията и за един италиански тим дали са го изкачили.
Да покоряваш върхове в слънчево време ти дава обзора, панорамата и виждаш всичко от горната страна. Това е моментът, в който всеки един планинар желае да стигне в края на експедицията безусловно да стъпи от горната страна и да каже - няма повече нагоре - това е популярен миг. Психически към този момент се отпускаш, че си го направил, добави алпинистът Боян Петров.
  Боян Петров се завърна, откакто покори 10-ия си осемхилядник Боян Петров се завърна, откакто покори 10-ия си осемхилядник
Алпинистът Боян Петров се завърна на родна земя, откакто преди броени дни покори своя десети осемхилядник - Даулагири.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР