Само месец преди президентските избори в САЩ на 3 ноември,

...
Само месец преди президентските избори в САЩ на 3 ноември,
Коментари Харесай

COVID в Белия дом: Болестта на Тръмп може да хвърли САЩ в хаос

Само месец преди президентските избори в Съединени американски щати на 3 ноември, настоящият държавен глава се оказа с позитивна проба за ковид. Доналд Тръмп в този момент ще би трябвало да се съобрази с условията на здравните управляващи да съблюдава най-малко 14-дневна карантина.

Дори в случай че приемем, че болестта при него ще протече леко и това ще са единствените ограничавания, диагнозата повдигна голям брой въпроси и провокира неустановеност в Съединени американски щати и по света.

Временна неустановеност или същински безпорядък

Ако здравословното положение на Доналд Тръмп се утежни, той има право краткотрайно да съобщи властта на вицепрезидента Майк Пенс по отношение на 25-ата корекция в Конституцията. Ако той пък е в сериозно положение и не може да вземе решението, Пенс и кабинетът могат да изземат ръководството на страната.

„ Има протокол за всичко. Ние рутинно правехме тренировки какво да вършим при положение на терористична или нуклеарна офанзива, само че, почтено, в никакъв случай не съм очаквал обстановка на пандемия като тази, пред която Белият дом е изправен сега “, разяснява някогашен основен консултант на Дейвид Акселрод от екипа на Барак Обама.

Ами в случай че и двамата се разболеят по едно и също време и не могат да извършват отговорностите си? Тогава специалисти плануват конституционна рецесия. Неизвестността кой е настоящият президент може да се докара до сериозна политическа рецесия, тъй като в случай че и двамата ръководещи не са в положение да ръководят, то те не могат да се възползват от 25-ата корекция в главния закон.

В най-крайния и слабовероятен сюжети Тръмп и Пенс губят борбата с заболяването. Тогава последваща в линията на властта е ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси. Тя е и острие на опозиционната Демократическа партия, което в сегашната поляризация в американското общество може да докара до напрежение, митинги и неустойчивост.

Геополитическата и икономическата неустойчивост зависят от сериозността на признаците на един от най-влиятелните хора в света. Други анализатори пък означават, че, даже и да изкара леко заболяването, изолацията, понижената ангажираност с държавни каузи и затруднените контакти с пиари и съветници могат да доведат Тръмп до публикуването на нездравословни за личния му имидж бомбастични постове в обществената мрежа „ Туитър “.

Милиардерът президент е прочут със склонността си да прави крайни изявления в обществените мрежи, а в този момент е решаващият миг от предизборната акция и дори единствено една недомислена обява може да му коства преизбирането.

Рисков пациент

Доналд Тръмп е възрастен мъж с наднормено тегло – характерност, която го вкарва по едно и също време в три рискови групи на пациентите с Коронавирус, които могат да получат затруднения.

Той е на 74 година Хората във възрастовата група от 65 до 74 години са 5 пъти по-застрашени от хоспитализация и с 90% по-вероятно да починат от тези сред 18 и 29-годишна възраст. Това сочат изследвания на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати. Според същата институция над 54% от жертвите на COVID-19 са от мъжки пол.

1,90 метра, 111 кг и показател на телесната маса със стойност 30,5. Това са резултатите от годишния медицински обзор на Тръмп от месец юни. Индексът служи за установяване на здравословното тегло при хората според от техния растеж. Всяка стойност от 30 или нагоре е симптом за нездравословно високо тегло.

Метаанализ на международна информация за вируса демонстрира, че хора с наднормено тегло са с 48% по-висок риск от съдбовен завършек на болестта с ковид от тези с показател в нормите. В Съединени американски щати над две трети от близо 17 хиляди приети в болница са били със затлъстяване.

Въпреки това позицията на Тръмп ще му обезпечи достъп до допустимо най-хубавите грижи и съгласно специалистите той попада в обществената каста, която се оправя относително добре с пандемията в Щатите.

На финалната права

Положителният тест за ковид внася спомагателна неустановеност в така и така безредната предизборна акция. Анализатори дефинират идния избор като референдум за политиката на президента за справяне с пандемията от ковид, която в Съединените щати лиши живота на над 200 хиляди души.

В не едно от своите обществени изявления от март насам Тръмп омаловажаваше сериозността на пандемията на COVID-19, а по време на първия от серията диспути той разкритикува съперника си Джо Байдън, че постоянно носи защитната си маска.

Положителният тест и полемиката към здравословното положение на президента в допълнение ще насочат публичното внимание към обстановката с ковид в Съединени американски щати, което може да се окаже подло за претендентът за втори мандат в овалния кабинет. Проучвания представени от „ Блумбърг “ сочат, че той изостава зад Байдън в народен мащаб и в някои от противоречивите щати.

Заради наложената карантина актуалният президент най-вероятно ще пропусне и вторият избирателен спор на 15 октомври, който е опция за корекция в ефир на несполучливия първи спор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР