Само гледката на друг човек под стрес – дори когато

...
Само гледката на друг човек под стрес – дори когато
Коментари Харесай

Колко лесно се прехвърля стресът между хората

Само гледката на различен човек под стрес – даже когато не сте забъркани в обстановката – е задоволително, с цел да задейства стресовия хормон в тялото ви, сочи проучване. То е извършено от немски психолози и удостоверява, че хората, които са прочувствено близки, показват най-висока съчувствена реакция към напрежението. Хората обаче проявават забележителна съчувствена реакция на напрежението, когато следят непознати под стрес при видеовръзка.

В теста участниците получават математически проби и изявленията, които предизвикват стрес при 95% от тях. За 26% от наблюдаващите стресът на индивида, който са следили, се е трансферирал върху тях. 

Водещият създател на проучването, Вероника Енгерт, е сюрпризирана от резултатите:

„ Фактът, че беше допустимо да измерим реакцията на съчувствен стрес под формата на доста обособяване на кортизол, беше изумителна. Трябва да има механизъм за предаване, посредством който положението на субекта може да провокира сходно положение в наблюдаващия до равнището на хормонална стресова реакция. “

В някои случаи наблюдаващите гледат видео линк, а не жива връзка. Това не води до огромна разлика във връзка с напрежението при наблюдаващия: процентът на стрес приблизително спада единствено от 30 до 24 %.

„ Това значи, че даже телевизионни стратегии, които демонстрират страданието на други хора, могат да пренесат този стрес към феновете. Стресът има голям инфектиран капацитет. “ – споделя Енгерт.

Няма разлика сред съчувствената стресова реакция при мъжете и при дамите. Това опонира на изказванията на предходни изследвания, че дамите са по-емпатични от мъжете.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР