Само едно от пет от най-скъпите и най-популярни на пазара

...
Само едно от пет от най-скъпите и най-популярни на пазара
Коментари Харесай

След изследване: 1 от 5 овчи сирена са направени само от овче мляко, останалите са смес

Само едно от пет от най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена в действителност съдържа единствено овче мляко, останалите са създадени от мляко - примес от овче и краве. Това оповестяват от „ Сдружение за налична и качествена храна “ след направени проби в акредитирана интернационална лаборатория.

Това сигурно вкарва в илюзия българските консуматори, които заплащат за този артикул едно от най-скъпите цени в бранша и чакат да получат артикул напълно от овче мляко, пишат в известието си от сдружението.

Според тях установеното нарушаване съставлява фрапантно нарушаване на конкурентното право, тъй като към сегашния миг 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. „ Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.  Част от потребителите купуват точно овчето сирене заради алергии или по лекарско наставление и съществуването на други типове мляко може да докара до здравословни проблеми “, сигнализират специалистите.

Те означават, че чакат да схванат дали има наличие на немлечни мазнини в изследваните пет овчи сирена.

Сдружението напомня, че потреблението им не е неразрешено и е наложително съществуването им в храните да бъде категорично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат осведомени съответно.

„ Тeзи извънредно тревожни резултати хвърлят леке върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на на 2023 г се подреди на 19-о място в света съгласно класацията на Taste Atlas ”, счита Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за налична и качествена храна.

Според подредбата най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е точно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и пресен усет. Освен в България сиренето е доста известно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение „ За налична и качествена храна “ продължава да упорства за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват публично имената на компании, които нарушават наредбите за производство на качествени храни.

„ В момента нормативната уредба дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, само при положение, че основаната от нея храна заплашва живота на потребителите. За трите години от действието си ЗДКХ не е подавало неплатежоспособен сигнал до Българската организация по сигурност на храните, КЗП и други институции. Ежеседмично получаваме сигнали постъпили при нас посредством платформата www.zdkh.bg, в резултат на които се организират неочаквани инспекции от органите водещи до тревожни  констатации и наставления в комерсиалните обекти “, пишат още от сдружението.  

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР