Само една трета от представители на бизнеса смятат, че медиите

...
Само една трета от представители на бизнеса смятат, че медиите
Коментари Харесай

Бизнесът в България масово не вярва на медиите

Само една трета от представители на бизнеса считат, че медиите оказват помощ в дребна или по-голяма степен за икономическото развиване у нас. Това демонстрира анкета на Българската търговско-промишлена палата измежду членовете ѝ.

Около 32% от интервюираните са на мнение, че някои медии спомагат, а други не за развиването на стопанската система. Медиите не оказват помощ за развиването на стопанската система считат 26%, а изрично, че пречат декларират 8% от интервюираните.

Проучването демонстрира, че като цяло компаниите рядко търсят подпомагане от медии за решение на проблеми – 83% въобще не са се обръщали към някоя медия по подобен въпрос. 14% са търсили подпомагане за техен проблем, само че медиите не са им съдействали. Само 3% оповестяват, че посредством намесата на медия са решили някакъв проблем за тях.

Бизнесът съвсем единомислещо декларира (86%), че не се доверява единствено на една медия у нас. На въпроса кой е най-достоверният източник на информация, най-голямо доверие има към малкия екран – 25%, следват интернет/социални мрежи – 18%, печатни медии – 8%, радио – 6%. Останалите 43% считат, че нито един от изброените не е задоволително меродавен.

Едва 27% от интервюираните считат, че медиите спомагат за положителното показване на имиджа на страната ни, до момента в който за несъразмерното отразяване на отрицателни вести бизнесът е съвсем единомислещ – 88% от интервюираните считат, че медиите способстват за прекомерно фокусиране върху отрицателните вести. Значително по-добро е мнението на бизнеса за позитивната активност на медиите за битката със сивата стопанска система и корупцията – там над 40% виждат тяхната значима роля.

На въпроса дали има друго поднасяне на дадена вест или събитие (според притежателя на медията), единствено 5% от компаниите, считат, че медиите са уравновесени в позициите си и няма друго отразяване на тематики. Почти 60% считат, че медиите у нас отразяват едностранчиво новините, а към 35% че преднамерено медиите не показват дадени вести.

В анкетата има и рецензии към медиите, че търсят лесното написване на материал и то против възнаграждение от тези, които го поръчват, без да влизат в елементи и да проверяват и проучват информацията. Бизнесът гледа сериозно и на материали от медии, от които не може да се разбере кой публицист е работил по тематиката.

Анкетата е извършена по електронен път в интервала 9-13 октомври 2017 година измежду над 6000 представители на бизнес средите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР