Само една лъжичка сладолед на закуска може да ни осигури

...
Само една лъжичка сладолед на закуска може да ни осигури
Коментари Харесай

Сладолед на закуска ни прави по-умни!

Само една лъжичка сладолед на закуска може да ни обезпечи непредвиден подтик на мозъчната интензивност, демонстрира ново изследване. Според японския академик Йошихико Кога първото нещо, което би трябвало да прави всеки човек заран, е да хапне три супени лъжици сладолед. След това, с цел да събудим изцяло мозъка си и да се подготвим за идния работен ден, би трябвало да решим няколко логичен задания на компютъра, споделя още специалистът.

Професор Кога разкрил, че когато хората са яли сладолед на закуска, демонстрират по-добро време на реакция и обработват доста по-бързо информацията от такива, които са предпочели да хапнат различен тип храна.

За да потвърди тезата си, той дружно с екипа си измерил мозъчните талази на две групи хора от по 10 индивида. Едната закусвала със сладолед в продължение на седмица, а друга яла овесени ядки с кисело мляко. При първите доброволци във вкусния опит било регистрирано повишение на алфа вълните в мозъка. Тези талази, както се знае, са отговори за концентрацията, релаксацията и психическата съгласуваност.

Във втората част на опита ученът заменил сладоледа със студена вода, с цел да ревизира дали просто температурата на вкусния десерт не е определяща за рисковото пробуждане на мозъка. Повторните измервания на мозъчните талази също посочили известно завишаване на умствената продуктивност и зоркост, само че то било доста по-ниско от това, което предизвиквал сладоледът.

 сладолед

Професор Кога, който е специалист по психофизиология в Токийския университет, се занимава главно с логика на психиката на взаимоотношението сред тялото и мозъка. Основната тенденция на проучванията му в последните тридесет години е въздействието на някои ястия и аромати на напрежението и стареенето.

В предходно свое проучване японският академик сполучливо потвърди, че едно от най-големите естествени благосъстояния, дадени на индивида, е гинко билобата. Бавно растящото растение с изключение на мощен стимулатор на мозъчните талази има извънредно мощен антистрес резултат, а честата приложимост на билката забавя процесите на стареенето и почиства тялото от нездравословните отрови.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР