Само една инжекция на всеки шест месеца може да понижи

...
Само една инжекция на всеки шест месеца може да понижи
Коментари Харесай

Експериментална инжекция веднъж на шест месеца вещае пробив в лечението на високо кръвно налягане

Само една инжекция на всеки шест месеца може да намали трайно високото кръвно налягане, сочат резултатите от научно изпитване, представено от Мейл онлайн.

Около един на всеки трима възрастни във Англия и съвсем половината в Съединени американски щати имат високо кръвно налягане, известно също като хипертония, и доста от тях лекуват положението си с всекидневен банкет на таблетки. В световен мащаб броят на страдащите от хипертония е 1,28 милиарда по данни на СЗО.

Изпитването на ново лекарство - зилебезиран - обаче може да промени метода на лекуване. Лекарството, създадено от основаната в Съединени американски щати компания „ Алнилам “ (Alnylam), се ползва под формата на инжекция, а не на обичайните таблетки.

В момента интернационален екип организира клинични изпитвания в ранен етап на четири места във Англия. Учените са набрали за присъединяване 107 пациенти с хипертония. От тях 80 са получили еднократна инжекция зилебезиран под кожата, а 32 - плацебо, което не съдържа дейни съставки. Петима пациенти, които в началото са получили плацебо, по-късно са минали към зилебезиран.

Анализът сподели, че пациентите, които са получили зилебезиран, са имали доста понижение на систоличното кръвно налягане - силата, с която сърцето изтласква кръвта към тялото - което е траяло до шест месеца.

Средно систоличното кръвно налягане се намалява с над 10 mmHg при доза от 200 mg или повече от лекарството и с над 20 mmHg при най-високата доза от 800 mg. Спад с подобен размер може да докара до доста по-безопасни граници за човек с високо кръвно налягане, прецизират откривателите.

Кръвното налягане естествено се покачва и намалява през денонощието, което го прави мъчно за лекуване. Проучването откри обаче, че спадът на кръвното налягане, следен при пациентите, лекувани със зилебезиран, е бил непрекъснат в продължение на цялото денонощие.

Лекарството работи, като предотвратява производството на ангиотензин - хормон в организма, който стеснява кръвоносните съдове, което води до повишение на кръвното налягане.

Докладвайки резултатите в „ Ню Инглънд джърнъл ъв медсин “, откривателите споделят: „ Като цяло тези предварителни данни поддържат опцията за по-нататъшно изследване на тримесечното или двугодишното използване на зилебезиран за лекуване на пациенти с хипертония “.

Повече от половината пациенти с хипертония не одобряват всички предписани им медикаменти, което води до променчив надзор на кръвното налягане. По-доброто ръководство на това положение може да понижи риска от инсулт, инфаркт и преждевременна гибел, настояват специалистите.

Професор Дейвид Уеб, началник на изследването в Единбург, сподели: „ Това е евентуално значимо достижение в региона на хипертонията. През последните 17 години не е издаван лиценз за нов клас медикаменти за лекуване на високо кръвно налягане “.

Новият метод води до доста понижаване на кръвното налягане, както денем, по този начин и през нощта, което продължава към шест месеца след еднократно инжектиране. Това е привлекателно, защото оказва помощ да се избегнат компликациите с придържането към лекуването всеки ден, които се следят при сегашните медикаменти.

Следващият стадий от клиничните изпитвания ще се концентрира върху създаването на надеждни данни за сигурността и по-широки доказателства за ефикасността, преди зилебезиранът да бъде лицензиран за приложимост, добавя Българска телеграфна агенция.

Научният началник на проучването доктор Акшай Десаи от американската болница „ Бригъм енд уимин “ посочи: „ Хипертонията е водеща причина както за преждевременна гибел, по този начин и за сърдечносъдови болести и хронични бъбречни болести в международен мащаб. Данните, които публикувахме в научното издание, са вълнуващи и демонстрират евентуалната роля на зилебезиран за лекуване на хипертония по радикално нов метод “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР