Само две от предложените седем български кандидатури за европейски делегирани

...
Само две от предложените седем български кандидатури за европейски делегирани
Коментари Харесай

Европейската прокуратура одобри само 2 от 7-те български кандидатури за европрокурори

Само две от препоръчаните седем български кандидатури за европейски делегирани прокурори са утвърдени от Колегиума на Европейската прокуратура. Това оповестява профилираният юридически уебсайт, като се базира на своя инспекция.

Така България ще би трябвало да запълни още пет места в самостоятелния орган на Европейския съюз, само че не е ясно дали Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ПК на ВСС) ще насочи нови оферти за позициите.

Европейската прокуратурата е одобрила кандидатурите на Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура. Другите пет оферти, излъчени от ПК на Висш съдебен съвет, не са получили поддръжка - това са Светослав Милушев и Валентин Ангелов (от Софийска районна прокуратура), Бригита Байрякова (РП-Пловдив), Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

Първоначално България трябваше да има десетима европейски делегирани прокурори. Последваха няколко следващи процедури за това от страна на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и през 2021 година тя съумя да излъчи първите си четирима европрокурори.

Междувременно по-рано тази година европейският основен прокурор Лаура Кьовеши изиска броят на делегатите от България да бъде повишен на 15 поради размера на работата.

Полша става част от Европейската прокуратура

В сряда стана ясно, че към самостоятелния правосъден орган на Европейски Съюз ще се причисли и Полша. Решението е взето от новото правитиелство в страната. В първия си работен ден новоназначеният министър на правораздаването подписа предложение за присъединение на страната към Европейската прокуратура.

Това е внезапна смяна от позицията на предходния кабинет, управителен от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС). Тя не пожела да се причисли към институцията, като твърдеше, че тя ще се намесва прекалено много в полската правосъдна система.

Европейската прокуратура е самостоятелен орган на Европейски Съюз, който се занимава с каузи, засягащи финансовите ползи на блока. От всички 27 държави-членки на блока в него свои представители имат 22 от тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР