Само двама в избрания, но още невписан в Търговския регистър

...
Само двама в избрания, но още невписан в Търговския регистър
Коментари Харесай

Правителството пусна в Булгаргаз Троянски кон на Газпром

Само двама в определения, само че още невписан в Търговския указател нов ръб на шефовете на “Булгаргаз”, са с опит в газа. Това са Людмил Йоцов и Анжела Славова. Останалите са заемали управнически позиции в компании, които са надалеч от газовата сфера. Йоцов е определен за началник на газовата компания, а ръководител на съвета на шефовете ще бъде Иван Топчийски. Людмил Йоцов е бил финансов шеф на “Булгаргаз” до 2015 година Връща се като изпълнителен шеф от “МЕТ енерджи” - швейцарската компания, която игра за потенциал в “Балкански поток” и е на българския пазар на газ и ток. Негови сътрудници споделят, че е минал през няколко компании, до момента в който стартира в “МЕТ енерджи”, за която е писано, че е в положителни връзки с “Газпром”. Спускането на шеф от МЕТ в креслото на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ разрешава „ Булгаргаз “ бързо да бъде преместен от българския пазар и да влезе медиатор, обвързван с „ Газпром “.
 
От изказвания на министъра на енергетиката Александър Николов и на избрания за нов ръководител на съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски излиза наяве, че се приготвя смяна в модела на ценообразуване, която ще разреши на медиатори да отхапят лъвския къс от настоящия милиарден пазар на „ Булгаргаз “.
 
На „ Булгаргаз “ ще му бъде вменено да продава по-евтиния газ единствено на топлофикационни и газоразпределителни сдружения, а промишлеността ще бъде принудена да купува на европейските цени от съветския снабдител. Апетити има и дружеството на Валентин Златев - „ Енергико “ - филиал на съветската „ Литаско “, с което още веднъж ще бъде възкресена забравената от българския пазар скица за импорт на съветски газ през медиатори.
 
И вместо изгодите от положителните условия по договорите на „ Булгаргаз “ да доближават промишлеността и всеки консуматор на природен газ стотици милиони левове още веднъж ще се стичат към медиатори, а оттова под една или друга форма финансовите потоци ще отиват към Русия за сметка на България. България ще бъде уязвена и политически. Индустрията ще бъде сложена напълно според от волята на медиаторите. След като овладеят „ Булгаргаз “, пътят на газовата олигархия в България е отворен.
 
И всичко това се случва пред очите на Херо Мустафа зад плътната димна завеса, спусната от красивите приказки на харвардските любимци.
 
Намеренията на четворната коалиция да обезсили „ Булгаргаз “ като фактор на националния газов пазар не са загадка, само че са добре замаскирани в многословието на оповестеното съдружно съглашение. В Приложение № 3 „ Енергетика “, в „ Дългосрочни ограничения “, т. 20 гласи: „ Проучване на опциите и резултатите от унищожаване на лиценза на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител в дълготрайния подтекст за преструктуриране на енергетиката – реализирано единодушие. “
 
Въпросът е единствено в чий частен интерес ще се извърши това преструктуриране.
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР