Само двама са допуснатите кандидати до конкурса за директор на

...
Само двама са допуснатите кандидати до конкурса за директор на
Коментари Харесай

Само двама са допуснатите кандидати за нов директор на НГДЕК

Само двама са позволените претенденти до състезанието за шеф на Националната гимназия по антични езици и култури (НГДЕК), излиза наяве от известие на уеб страницата на Министерството на културата.

Единият от тях е Мариела Папазова - отпред на гимназията от 2012 година насам.

Другият кандидат за поста е Марта Методиева - някогашен ученик и учител по латински език в гимназията (между 2011 и 2023 г.). Тя е лекар по История и доктрина на културата към Института по балканистика и тракология към Българска академия на науките, преподава като хоноруван учител по латински език в Нов български университет, в СУ и Медицински университет-София.

Министерството на културата конкурс за избор на нов шеф при започване на януари.

В последните месеци НГДЕК е обект на инспекции от страна на Инспектората на Министерството на културата след сигнали за уволнения на учители, замяна на образователната стратегия, рискова материална база във втората постройка на учебното заведение до Женския пазар в София и странни контракти за отдаване чартърен на пространства там.

В края на предходната година родители, някогашни учители и възпитаници алармираха за серия нередности в ръководството на НГДЕК - от необяснимо високи цени за униформи, през редуциране на експерти и съществени образователни предмети, до несъответстваща материална база.

Те проведоха и в подписка с гледище на промяна на шефа - Мариела Папазова, сестра на Тити Папазов.

Според тях в последните 2 години НГДЕК е изгубила 35 от преподавателите в елитната гимназия.

Съмнения за финансови нарушавания има и поради това, че учебното управление е поискало по 700 лева за цялостния комплект униформи на гимназистите. Родителите са създали инспекция, съгласно която цената е в пъти по-висока от междинното равнище измежду " одобрените снабдители на учебни униформи в страната ".

Новият шеф ще бъде определен на база концепцията му за развиването на Национална гимназия за антични езици и култури " Константин Кирил Философ " за идващите четири години, както и събеседване.

До момента Папазова не е обявявала обществено концепцията си за ръководство на учебното заведение.

Колкото до Методиева, в разнообразни медийни прояви тя акцентира като собствен първи приоритет смяна на нормативната база.

" Две изцяло разностойни цели са за мен са, все едно кой е шеф. Първата е доста бърза смяна в нормативната уредба, за която настоящето управление едвам в този момент стартира да приказва, а е трябвало през 2016-а. Тази смяна би трябвало да уреди статута с класическите езици (не хорариумът да бъде понижен за сметка на общообразователните предмети, както е в този момент, бел. ред.). Цялата стратегия би трябвало да се подреди по този начин, че нищо да не бъде погубено. И вторият извънредно значим проблем е в действителност да се вземе ясно финансово решение по какъв начин ще се ремонтира, с цел да стане годна за учене постройката на учебното заведение в 13-то ", разяснява тя в изявление за " Actualno ".

Конкурсът за заемане на длъжността „ шеф “ ще се организира на 5 март от 10.00 часа в постройката на Министерството на културата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР