Само ден след като в сряда депутатите окончателно приеха Закона

...
Само ден след като в сряда депутатите окончателно приеха Закона
Коментари Харесай

Бизнесът се закани да протестира срещу глобите за шума

Само ден откакто в сряда депутатите дефинитивно одобриха Закона за отбрана на шума в околната среда, през вчерашния ден бизнес организации оповестиха, че измененията са неприемливи. От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) желаеха да има разделяне на " празненство " зони и " тихи " зони в огромните градове и в курортите. Според ръководителя на асоциацията Ричард Алибегов измененията са направени без обществено разискване и без допитване до бизнеса. Пред Би Ти Ви той заяви подготвеност за образуване на национални митинги, в случай че новият закон не бъде преразгледан.

Новите правила бяха приети от депутатите на второ четене в сряда след съвсем едногодишно закъснение. Законопроектът бе импортиран от някогашния вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов и утвърден на първо четене още през юли предходната година. Няма пояснение какво наложи незабавното му приемане в този момент.

Според новите правила мощна музика не може да има в диапазона от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа. Изключение има за гарите, религиозните храмове и за системите за обявяване на популацията за бедствия. Глобите са впечатляващи - за заведения, питейни заведения и заведения за хранене, които подвигат звук през нощта, глобата е от 3000 до 6000 лева, а за наново нарушение - от 5000 до 12 000 лева

" Този закон е безразсъден, импортиран е от хора, които не са осведомени с бизнеса и с туристическата конюнктура в страната. Приет е от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия отрасъл. През лятото хората излизат след 21 ч., т.е. това е невероятно към този момент, тъй като в 23 ч. всичко би трябвало да е завършило. Тук не става въпрос даже за музика, а за работа навън ", безапелационен е Алибегов и добавя, че курортът " Слънчев бряг " повече от 15 години е рекламиран като празненство дестинация.

По думите на ръководителя на БАЗ дребният и междинният бизнес най-вече ще претърпи финансови загуби, ще последва и негативизъм от страна на клиентите. Той допусна, че ще има банкрути. " Този закон е от 80-те години на предишния век, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати ", посочи той.

Както в. " Сега " писа, новите разпореждания влизат в действие година след акциите по Черноморието на бившия вицепремиер Валери Симеонов, който " затваряше " заведения по морето поради мощната музика в дребните часове на нощта. Той разяснява измененията като огромна необходимост с оглед " тежките провали, които шумът нанася на хората ".
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР