Само четири спирки на метрото делят Грасия от Ноу Барис

...
Само четири спирки на метрото делят Грасия от Ноу Барис
Коментари Харесай

Мълчаливото мнозинство на Каталуня не желае независимостта

Само четири спирки на метрото разделят " Грасия " от " Ноу Барис " - два квартала на Барселона, които като че ли живеят в два паралелни свята във връзка с референдума за самостоятелност на Каталуня, който разделя жителите им.

В павилиона си за цветя, подслонен от дъжда, Игнасио Перес гледа недоволно преминаващ рейс с афиш с лозунга " Здравей, Република " на акцията, подкрепяща неразрешеното допитване за самоопределяне, планувано от сепаратистките ръководители на региона за 1 октомври. " Това ме нервира ", споделя 63-годишният цветар. " Това непрекъснато натрапване. Да бяха вложили толкоз старания за възстановяване на опазването на здравето, образованието или обезпечаването на работни места ", ядосва се той.

Плакатът е едно от редките свидетелства за сепаратисткото вдъхновение на доста каталунци в този работен квартал в края на Барселона, където живеят огромна част от имигрантите, пристигнали от останалите елементи на Испания предишния век.

В диалозите тук доминира не каталунският, а кастилският език. От балконите на големите жилищни блокове се спускат няколко испански флагове, а не вездесъщият байрак на каталунските отцепници.

Мнозинство, само че безмълвно

" Повечето хора не желаят независимостта (...), само че сме принудени да мълчим ", оплаква се Перес. Според най-новото допитване, поръчано от районното държавно управление през юли, 49.4% от каталунците не желаят отделянето, до момента в който тези, които го поддържат, са 41 на 100.

Автономната област със 7.5 милиона поданици обаче се ръководи от сепаратистите, които през септември 2015 година завоюваха районните избори с 47.6% от гласовете и това им обезпечи безусловно болшинство в районния парламент.

" Не можеш да предприемеш подобен развой с толкоз непретенциозно болшинство. Да разцепиш страната с толкоз слаба поддръжка ", отбелязва със страдание Перес. В " Ноу Барис " отцепническият избор не надвиши тогава 29.1%.

" Те ни постановиха своя проект, възползвайки се от това, че ние, които не желаеме независимостта, не сме нито единни, нито мобилизирани ", оплаква се и 52-годишната Ана Баамонде в своята хлебарница.

Клиентите ѝ, споделя тя, избират да не засягат тази тематика. " Не се гледа с положително око, в случай че кажеш, че не одобряваш отделянето, това те причислява към крайната десница. По тази причина не отивам на демонстрациите за единение ", признава Баамонде.

Тя няма да взе участие и в референдума: " Бих желала да може да се гласоподава, само че не по този метод. Правителството знае, че единствено поддръжниците му ще отидат до урните, и това ги устройва, по този начин са сигурни, че ще завоюват ", споделя дамата.

" Независимостта - единствен излаз "

Съвсем друга е настройката в " Грасия " - някогашна вилна зона на барселонската буржоазия, която става част от града в края на 19-и век, а през днешния ден е един от най-модните му квартали.

По пешеходните улици с къщи на по един-два етажа се множат сепаратистките флагове и плакатчетата с текст " Да ". Тук сепаратистите получиха поддръжка от 60.5% на изборите през 2015 година - най-силното им показване в Барселона.

" Не разбирам това, че не желаят да гласоподават ", споделя 59-годишната Соледад Фаре, организаторка на спортни събития, до момента в който приготвя пропагандните материали за референдума в клуб на авторитетната сепаратистка организация " Каталунско национално заседание ". " Ако всички те отидат да гласоподават, считам, че ще ни бъде доста мъчно да спечелим ", споделя тя.

Полицейските интервенции в последните дни с арестите на висши държавни чиновници и конфискуването на милиони изборни бюлетини втвърдиха още повече позициите. " Не разбирам упорството на Мадрид. Те не чуват, не желаят да схванат. Смятат ни за жители: длъжни сме единствено да се подчиняваме и толкоз ", възмущава се Игнаси Торт.

Петдесетгодишният компютърен експерт подкрепял сепаратистите в последните години, белязани от възходящо напрежение в връзките с Мадрид, като в същото време се надявал на ново съглашение, което би разрешило региона да остане част от Испания.

След " позорната " атака на Мадрид обаче той трансформирал мнението си. " Точно в този миг си даваш сметка, че независимостта е единственият вероятен излаз ", споделя Торт. Подложено на напън от Мадрид, организирането на референдума е все по-несигурно.

В " Ноу Барис " Игнасио Перес се опасява за бъдещето: " Ако в последна сметка референдумът не се състои или се окаже неправилен, тъй като е противозаконен, това ще породи голямо отчаяние и ще токсини атмосферата. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР