Само четири държави - Бразилия, Мавриций, Нидерландия и Турция, са

...
Само четири държави - Бразилия, Мавриций, Нидерландия и Турция, са
Коментари Харесай

СЗО: Само четири държави правят достатъчно за спиране на тютюнопушенето

Само четири страни - Бразилия, Мавриций, Нидерландия и Турция, са приели всички ограничения против тютюнопушенето, предложени в битката против " смъртоносния камшик ", съобщи Световната здравна организация.


В нов отчет здравната организация на Организация на обединените нации приканва страните да усилят потреблението на приети ограничения за понижаване на използването на тютюн, в това число налагане на забрани за реклама, слагане на здравни предизвестия върху опаковките на цигарите, повишение на налозите върху тютюна и даване на помощ на тези, които желаят да откажат цигарите.


Тя съобщи, че Мавриций и Нидерландия към този момент са се включили към Бразилия и Турция в използването на всички предложени от нея ограничения.

СЗО съобщи, че 5,6 милиарда души, или 71% от международното население, към този момент са предпазени от най-малко една мярка за надзор на тютюна - пет пъти повече, в сравнение с през 2007 година

Здравната организация съобщи, че световният % на разпространяване на тютюнопушенето е понижен от 22,8% през 2007 година до 17,0% през 2021 година

Без този спад в този момент щеше да има още 300 милиона пушачи, съобщи СЗО.

" Бавно, само че несъмнено, от ден на ден хора се защищават от вредата от тютюнопушенето ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и добави, че организацията му е подготвена да поддържа националните старания за " отбрана на популацията от този гибелен камшик ".

8,7 милиона смъртни случая годишно


Тютюнопушенето продължава да бъде водещата причина за предотвратима смъртност, като всяка година убива 8,7 милиона души, в това число 1,3 милиона, които умират от поемане на второстепенен тютюнев пушек.

Според организацията, осем страни са на една политическа стъпка от това да се причислят към водачите в контрола на тютюна: Етиопия, Иран, Ирландия, Йордания, Мадагаскар, Мексико, Нова Зеландия и Испания.

Въпреки това 2,3 милиарда души в 44 страни остават незащитени от каквито и да било ограничения на СЗО против тютюнопушенето.

А в цели 53 страни към момента няма цялостна възбрана за пушене в здравните заведения - нещо, което Рюдигер Крех, шеф на СЗО за промоция на здравето, назова " изцяло недопустимо ".

Докладът на СЗО осъжда и прекомерно слабото контролиране на електронните цигари.

В международен мащаб 121 страни са приели някакви ограничения, свързани с електронните цигари.

Но в 74 страни, в които живее съвсем една трета от международното население, няма никакви разпореждания, отнасящи се до тези артикули, т.е. няма възбрана за приложимост на публични места, няма условия за етикетиране и няма възбрана за реклама.

" Учудващо е, че доста малко страни имат ограничения за отбрана на децата ", се споделя в отчета, като се отбелязва, че 88 страни, обхващащи 2,3 милиарда души, нямат минимална възраст за закупуване на електронни цигари.

Електронни цигари и лобиране

Някои компании се стремят да " пристрастят децата ни към електронните цигари и изпаряването, с цел да ги създадат подвластни от никотина ", сподели Крех.

Министърът на опазването на здравето на Мавриций Кайлеш Джагутпал съобщи, че е по-добре да се опитаме да притеглим тютюневата промишленост на своя страна, преди да променим закона.

" В противоположен случай промишлеността ще е създала всички тактики, с цел да излезе и да се бори с вас ", сподели той пред кореспонденти.

Крех съобщи, че тютюневите компании " подло си проправят път към масите за правене на политики ", като осъди " тактиката на избелване, при която те се пробват да бъдат " част " от решението ".

" Тютюневата промишленост е мощна и изобретателна промишленост, която даже и през днешния ден продължава да пораства във връзка с облагите и въздействието си ", сподели той.

" Но ние можем да дадем отпор. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР