Само 905 майки са предпочели да се върнат по-рано на

...
Само 905 майки са предпочели да се върнат по-рано на
Коментари Харесай

Едва 905 майки са се върнали на работа, преди детето да навърши 1 година

Само 905 майки са предпочели да се върнат по-рано на работа през предходната година и по този начин с изключение на заплатата си са получили и половин майчинство. Това са създали и още 5 бащи, гледали децата. Средно дневно те са получавали 26,21 лева Това демонстрира годишникът на държавното публично обезпечаване за 2021 година, представени от „ 24 часа ”.
Прочетете още
Условието е връщането да е от 135-ия календарен ден от излизането в майчинство и детето да не е в държавна детска градина.

Все отново се следи лек растеж на майките, които се връщат на работа. През 2020 година те са били 775.

През 2022-а втората година на майчинството е колкото минималната заплата - 710 лева Това съгласно бизнеса подтиква дамите да остават по-дълго у дома и да губят трудови привички.

Общо 86 083 родители са били в майчинство м.г. 727 мъже пък са гледали децата до 2 година, за което приблизително дневно са вземали 20,08 лева

През 2021 година у нас са родени 59 069 деца, като това е с към 400 по-малко спрямо година по-рано.

За парични компенсации за бременност и раждане са изразходвани 520 млн. лева “Въпреки по-малкия брой на родените деца по отношение на миналата година се регистрира повишаване на разноските за този тип компенсации по отношение на 2020 година - с 5,6% ”, проучват от Национален осигурителен институт. Основната причина е, че приходите от заплати са се вдигнали, като приблизително дневно са стигнали 34,33 лева

190 млн. са платени за майчинство през предходната година. 21 974 татковци са взели обезщетение при раждане или при осиновяване на дете до 15 дни за година.

Вече се одобряват и заявки за помощи на първокласници и възпитаници, записани в осми клас. Всички фамилии с деца от I и VIII клас ще получат по 300 лева за новата образователна година, като тя се изплаща на два пъти - за първия период и при започване на втория, в случай че детето не е отпаднало.

Те се отпускат след подаване на заявление по сегашен адрес, пощата или електронно, срокът е до 15 октомври. Ако обществените не могат да получи информация по длъжностен път, родителите носят уверение, че детето е записано в 1-и или 8-и клас в държавно или общинско учебно заведение. За децата в частните помощ не се дава.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР