Само 60 от обещаните през 2017 г. 120 автобуса на

...
Само 60 от обещаните през 2017 г. 120 автобуса на
Коментари Харесай

Заради липса на оферти София ще има 60, а не 120 нови автобуса

Само 60 от обещаните през 2017 година 120 рейса на газ ще успее да купи Столичната община. Причината е, че в оповестената публичната поръчка с две обособени позиции за обща стойност 72 млн. лв. без Данък добавена стойност има единствено две подадени предложения. Те са за 60 единични рейса, като никой не е кандидатствал за позицията за 60 двойни, демонстрира информация в уеб страницата на Агенцията по публичните поръчки.

Поръчката за 120 рейса беше оповестена в края на май, като проектите на общината бяха те да стартират да се движат в София през 2018 година Прогнозната стойност на 60-те единични рейса бе 28.88 млн. лв. и 43 млн. лв. без Данък добавена стойност за 60-те съчленени, за които обаче няма искащи.

Новите 60 рейса ще бъдат доставени за 28.87 млн. лв. без Данък добавена стойност от лизинговата компания " БАКБ Файненс " ЕАД, благосъстоятелност на " Българо-американска кредитна банка ". Според изискванията те ще бъдат доставени до 6 месеца след сключването на контракт и Столичната община ще ги изплаща на месечни вноски в продължение на 8 години.

На няколко пъти в изявления кметът на София Йорданка Фандъкова посочваше, че с новите 120 рейса ще се обнови автопарка на София, което би довело до повишение на качеството на въздуха. От пресцентъра на Столичната община споделиха за " Дневник ", че до края на януари ще бъде разгласен нов търг за 60 съчленени рейса на газ.

Лизинг с капацитет

От документите се вижда, че предложения в търга са подали лизинговите компании " БАКБ Файненс " ЕАД и " Евролийз ауто " ЕАД ", като и двете желаят да доставят единствено 60-те единични рейса.

На първо място е класирана " БАКБ Файненс " с оферта от 28.8 млн. лв. без Данък добавена стойност, като общото оскъпяване е 5.8 млн. лв. или към 25.5 %. Класираната на второто място " Евролийз ауто " е предложила по-ниска цена - 28.7 млн. лв. без Данък добавена стойност, само че с оскъпяване от 27% или 6.15 млн. лв..

Компанията " БАКБ Файненс " е благосъстоятелност на " Българо-американска кредитна банка ", като капиталът й е 3 млн. лв.. Дружеството се съставлява взаимно от Илиян Георгиев, който е и основен изпълнителен шеф на банката, и от Росен Пиралков. Двамата влизат и в съвета на шефовете на лизинговата компания, дружно с Михайл Михайлов. Справка в Търговския указател демонстрира, че през май 2017 година Михайлов е основал туроператорската компания " Стаси транс " в Търговище.

Капиталът на " Евролийз ауто " е 20 млн. лв., като компанията е част от холдинга " Еврохолд България ".

Идват от Турция

В предлагането си " БАКБ Файненс " е показала, че ще достави рейсовете от турската " БМС Отомотив санай ве Теджарет А.III. ". От август за градския превоз в София се употребяват 60 газови рейсове на " БМС " по 17 линии. Те са благосъстоятелност на частната " МТК Гроуп ", която има контракт със Столичната община за 144 млн. лв. за идващите 8 години.

Офертата на " Евролийз ауто " пък е щяла да достави рейсове от китайската " Джънджоу Юйтун Бус Ко. ЛТД ". От средата на 2016 година по 12 линии в София се движат 110 на китайската компания, само че които бяха купени от Столичната община. Те обаче се движат на дизелово гориво и костваха 33.3 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР