Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО.

...
Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО.
Коментари Харесай

Проучване: Под 6% от турците вярват на България в НАТО

Само 5,8% от турците имат доверие на България в НАТО. Това демонстрират данни на изследване на социологическата организация „ Ареда “ измежду 2 477 души на 7 и 8 юни,.

Отношението към страната ни обаче е единствено един колорит от тренд на отрицателни настроения по отношение на Северноатлантическия алианс. Мнозинството от турците не имат вяра, че НАТО работи в полза на страната им и считат, че базите на Алианса на тяхна територия са опасност за националната им сигурност.

Според 84,6% от интервюираните НАТО не пази ползите на Турция. 78% считат, че Алиансът не би оказал помощ на Турция при положение на война с трета страна, която не членува в пакта.

70% от участниците в изследването пък имат вяра, че въпросът, обвързван с базите на НАТО в Турция съставлява опасност за националната сигурност на страната. Същият % от интервюираните считат, че Турция би могла сама да обезпечи сигурността си, в случай че напусне НАТО.

Но единствено 53,7 на 100 от турците са на мнение, че страната им би трябвало да излезе от НАТО, до момента в който 43,6 са споделили, че Анкара не би трябвало да излиза от алианса.

България с по-голямо доверие от Съединени американски щати, само че с по-малко от Албания

Различна степен да доверие и благосклонности заявяват респондентите към другите страни членки на Алианса. С най-голямо доверие се употребява Германия (21,7%), следвана от Унгария (20,4%), Черна гора (12,1%) и Албания (9,6%).

Къде е България в тази ранглиста? Със своите 5,8% доверие измежду интервюираните страната ни изпреварва доста много от страните в района като Северна Македония (3,8%), Гърция (1,3%) и Румъния (1,1%), въпреки както излиза наяве да не сме обичаната им страна на Балканите.

С по-малко доверие турците гледат и към западните страни в Алианса. Показателно е, че едвам 3 % от интервюираните се доверяват на Съединени американски щати, а 82 % считат, че НАТО е конструкция, която пази ползите на американците. Едва 17 % от участниците в изследването са на мнение, че алиансът пази ползите на всички страни членки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР