Само 38% от българите вярват, че заразата е под контрол,

...
Само 38% от българите вярват, че заразата е под контрол,
Коментари Харесай

Страхът от коранавирусът се върна. Защо?

Само 38% от българите имат вяра, че болестта е под надзор, сочи изследване на " Галъп "
С новия растеж на инфектирани от ковид у нас паниката измежду българите отново стартира да пораства, макар че няма влечение за стягане на ограниченията. Това сочат данните от изследване на „ Галъп интернешънъл “, извършено посредством бърз телефонен сондаж сред 25 и 27 юни измежду 820 българи.



Преди седмици 51% от хората у нас се опасяваха, че те или член на фамилията им могат да се заразят с COVID-19. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а при започване на месеца бяха 48%.

Обществото по-скоро разчита на персоналната отговорност и на трезвата преценка за опасността, регистрират социолозите.

Работата на властта продължава да се прави оценка по-скоро високо, само че за няколко седмици е намаляло чувството, че опасността е под надзор. Заедно с това понижава и увереността, че скоро ще се върнем в цялост към живота от преди коронакризата.



В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас към този момент е под надзор, до момента в който в този момент този дял е единствено 38%. Промяната се дължи на растежа на записаните случаи.

Заедно с тази смяна понижава и увереността, че до края на годината ще има цялостно връщане към естествения живот. Сега в това имат вяра 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно пораства делът на тези, които не имат вяра, че до края на годината ще се върнем към нормалността в цялостна степен.



Опасенията порастват, само че не се виждат признаци на суматоха. Тревогата остава надалеч от пиковите си стойности, достигнати през април.

Въпреки по-тревожната обстановка, 61% от българите са срещу ново стягане на ограниченията, а 38% са на противоположното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценяват. Вероятно и поради тази своя позиция към този момент държавното управление задържа позитивните оценки за работата си в коронакризата. Сега 59% считат, че то се оправя добре, а 39% са на противоположното мнение.



Две трети от запитаните настояват, че и в този момент сами съблюдават ограничавания. 28% споделят, че към този момент не съблюдават, а 6% настояват, че в никакъв случай не са спазвали.

Убеждението, че опасността е пресилена остава на равнищата, регистрирани неотдавна – 59%. Делът е относително висок на фона на данните за други страни по света и демонстрира, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава равнищата на заплаха.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР