Само 1/3 от мениджърите в България смятат, че данъчната система

...
Само 1/3 от мениджърите в България смятат, че данъчната система
Коментари Харесай

Търговските компании у нас с критика към държавата: колко от фирмите са в риск

Само 1/3 от мениджърите в България считат, че данъчната система у нас основава равни условия за всички компании в страната. На този декор, доверие в правосъдната ни система имат едвам 28 на 100 от представителите на комерсиалната промишленост. Това излиза наяве от след национално представително изследване на бизнес средата в България (BBCI, Bulgarian Business Climate Index), извършено от организация ЕСТАТ. Анкетата е извършена измежду ръководители на 600 български компании, по поръчка на Сдружението за съвременна търговия (СМТ).

Основните бариери пред развиването на бизнеса, регистрирани от бизнес водачите:
Слабата поддръжка от страна на държавата Бюрокрацията Проблемната нормативна уредба Административните неуредици Голяма данъчно-осигурителна тежест
Индексът на бизнес климата за комерсиалните компании е над междинните стойности за бизнеса в страната. Kъм края на този интервал потреблението се свива, само че ръководителите на комерсиалните сдружения са склонни да подхващат стъпки за развиване и реализиране на резистентност. 
 Иво Желев - изпълнителен шеф на организация ЕСТАТ
Иво Желев - изпълнителен шеф на организация ЕСТАТ

Състоянието на компаниите

Според резултатите от изследването 94 на 100 от представителите на комерсиалните компании в България, че са в положително или най-малко в приемливо положение. 13% от мениджърите на комерсиалните предприятия споделят, че положението на бизнеса им се е влошило в предходното тримесечие, а 9% чакат то да се утежни занапред. Предприятията в риск от комерсиалния бранш са 11 на 100.
 Кои са новите компании в българския ИТ бранш
Кои са новите компании в българския ИТ бранш

60 на 100 от ИТ компаниите, стартирали бизнес у нас през 2023 година, са задгранични

Според интервюираните главните преимущества на фирмите от комерсиалния бранш пред съперниците им са качеството на стоките и/или услугите, и уменията на личния състав - това е мнението на надлежно 44% и 42% от мениджърите. 37 на 100 считат, че цените и стоките им са по-добри от тези на съперниците.

Едва 51% от българските компании обаче оферират обществени придобивки за чиновниците си.
 Николай Вълканов - Изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) и Доника Ризова - Комуникационен шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ)
Николай Вълканов - Изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) и Доника Ризова - Комуникационен шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ)

Бизнес среда, вложения и стратегии 

Инвестиционните настройки и склонността към диверсификация на активността са малко по-високи в съпоставяне със междинните за страната. Намеренията за прилагане на банков заем и за финансиране на вложения не се разграничават доста от междинните стойности. Търговците виждат вътрешния пазар като перспективен и задоволителен за развиването на бизнеса си.

70 на 100 от ръководителите на комерсиалните компании декларират, че имат сътрудници, от които бизнесът им зависи в дълготрайна вероятност. 92% правят непрестанен надзор на качеството (93% приблизително за страната), а 61% биха вложили в нови технологии за повишението му.

Едва 1/3 от мениджърите са съгласни, че данъчната система основава равни условия за всички компании в страната, а доверие в правосъдната система имат единствено 28%. Сред бариерите пред развиването на бизнеса са: слабата поддръжка от страна на страната, бюрокра¬цията, проблематичната нормативна уредба, административните неуредици и огромна данъчно-осигурителна тежест.

64 на 100 от участниците в изследването считат, че банковата система е постоянна, 36% намират отбраната на имуществените права за неефективна. Върху бизнеса въздействат и детайлите на инфраструктурата - електроснабдяване и комуни¬кации (над 60%), пътно-транспортна инфраструктура (54%) и доставяне с горива (44%).

По отношение на задоволство от законодателния развой 40% считат, че сега равнището на ангажираност на заинтригуваните страни е задоволително. Едва 27% са удовлетворени от държавните начинания във връзка с обществените разисквания, които играят основна роля в установяването на бистрота и доверие в обществото. 27% считат, че регулациите и инспекциите се ползват изборно, 19% - че се ползват еднообразно, а 24% не могат да преценяват.

Приложимостта на електронното ръководство във връзка с административната и правната рамка се прави оценка като " междинна "

Темпът на текучеството на личен състав в бранш " Търговия " за интервала сред септември 2022 година и септември 2023 година е бил 20%. Той е най-голям в комерсиалните сдружения с над 250 чиновници и измежду фирмите в София. Средното време за запълване на свободна позиция е 3 седмици.

27% от комерсиалните компании регистрират растеж в размера на приходите си към януари 2023 година, а за 1/5 2022 година е била по-слаба година от миналата. Промяна в броя на клиентите не се регистрира от 60% от обхванатите предприятия. Близо 1/3 от комерсиалните компании записват растеж в междинния размер на сметката на клиент.

В интервала септември 2022 година - септември 2023 година потреблението се забавя в съпоставяне със същия интервал година по-рано, като едвам 1/5 от комерсиалните компании записват значителен растеж по този индикатор. Според близо 1/3 семействата са лимитирали своите покупки в комерсиалните обекти, а за още 45% потребителската кошница не се е нараснала значително по отношение на година по-рано.
 Защо част от българския бизнес е срещу изплащането на заплати единствено по банков път
Защо част от българския бизнес е срещу изплащането на заплати единствено по банков път

Ще спре ли порочната процедура на " заплатите в плик "?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР