Съмнителните хоспитализации в Пирогов не са довели до източване на

...
Съмнителните хоспитализации в Пирогов не са довели до източване на
Коментари Харесай

Бивш шеф на Пирогов: Съмнителните хоспитализации не са довели до източване на НЗОК

Съмнителните хоспитализации в " Пирогов " не са довели до източване на НЗОК, тъй като, поради рецесията с COVID-19, лечебните заведения се финансират по друг метод. Това съобщи някогашният шеф на болничното заведение Спас Спасков пред.
Още по тематиката
Болниците са получили двоен удар по време на епидемията - увеличение на броя на пациентите с ковид и понижаване на другите пациенти. За да се компенсира загубата, се предприе мярка по линия на заплащанията, те започнаха да получават пари въз основата на исторически бюджет - 85% от парите, взети миналата година, с цел да се спасят от банкрут, разяснява доктор Спасков.

Няма по какъв начин да има подправени хоспитализации обаче, безапелационен е той. Възможното е, по думите му, в документите да има позволени неточности, само че те няма да водят до източване на Здравната каса.

" Не е реалистично, че се засмукват повече средства от НЗОК, тъй като оттова се заплаща по друга методика ", изясни той.

Относно това за какво пациентите признават, че въобще не са били в болничното заведение - той е безапелационен, че " не довежда до финансов резултат ", защото лечебните заведения не се зареждат с пакети, а с миналогодишните доходи.

Грешките би трябвало да се поправят в идващия миг, когато се употребяват клинични пътеки, счита още Спасков. Ако се върнем към остарялата система на заплащане за осъществена работа, това би довело до източване, посочи докторът.

Приемът в лечебни заведения се управлява в самите отделения, а шефът на болничното заведение управлява общия поток на средствата, се базира на опита си експертът.

Ден по-рано служебният заместник-министър на опазването на здравето Димитър Петров съобщи в телевизионно изявление, че в " Пирогов " тече инспекция по сигнали за подправени хоспитализации.

От лечебното заведение дадоха отговор на заместник-министъра с позиция, в която обявиха, че " Пирогов " е най-проверяваната болница в страната, а сега там текат шест инспекции по едно и също време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР