Съмнителни строежи, липсващи милиони и протести под прозорците на властта

...
Съмнителни строежи, липсващи милиони и протести под прозорците на властта
Коментари Харесай

Новият регионален министър: Наследството в АПИ е много тежко

Съмнителни градежи, изчезнали милиони и митинги под прозорците на властта - по този начин изглеждаше всекидневието на районния министър напоследък. Как звучат свадите с днешна дата. Ще успее ли новият министър да ги потуши и най-много докога ще чакаме за пътища у нас, пред Нова приказва новия районен министър Гроздан Караджов.

Народен представител в 43-ото Народно заседание и ръководител на непрекъснатата комисия по превоза. Той не влиза за първи път в политиката. Но в идващите 4 години Гроздан Караджов ще търси решение за построяването на знакови пътища и инфраструктурни планове.  

- На първо време е естествени пътища. Още в първия си работен ден разпоредих да се работи върху четиригодишна стратегия за изцяло 100% възобновяване на пътищата, по този начин че да бъдат в положение, каквото сме виждали в Централна, а за какво не и в Западна Европа. 

- Качество на платното, качество на отводняването. Най-вече на маркировката на мантинелите и на отвесната маркировка – знаците, тъй че те да се виждат и по този начин да спасим животите. Наскоро имахме подобен отрицателен образец с тежката злополуката на " Струма ". Това считам, че в четиригодишен мандат може да се оправи. 

- Да въведем нови правила на икономисване на енергия икономисване на ВиК. Така че да понижат разноските си и да не използват толкоз доста електрическа енергия, с цел да не търсят повишение на вода поради несъразмерните си разноските. В момента цената на тока е фрапантна и срещам голям проблем във връзването на бизнес проекта на тези сдружения.

Когато госпожа Комитова Ви съобщи властта - сподели, че едно от провокациите е зимното поддържане на пътищата, поради обстоятелството че вече сезонът пристигна. Ще има ли задоволително средства за разчистване на пътищата, с цел да се приведат в безвреден тип?

- Принципът, на който се е случвало това нещо е, че при започване на годината са се давали 20% от сумите, по-късно в края на годината се изсипват останалите 80%. Тази година министерството ще се разплати с компаниите, това е ясно. Но ще се разплати след щателна инспекция и на единичните цени и на действителните количества работа и строително-монтажни действия, които са осъществени. Трябва да се погрижим и за интереса на хората, които заплащат това с налозите си.   

Какви ще се дейностите Ви във връзка с Агенция " Пътна инфраструктура ". По време на договарянията се обсъждаше дали да не мине към Транспортното министерство. Но всички се съгласихте да извършите разбор на начина на работа.   

- Наследството в АПИ е доста тежко. В момента има доста тежки проблеми с неизплатени суми на министерството към компаниите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната. Смятам, че първо ще реша тях, преди да подхваща по-кардинални ограничения за повишение на явно неефективната работа.   

В какъв порядък са тези суми?   

- Те не са загадка - към милиард и 100 милиона са сумите, които са насъбрани до момента. Става дума за един циничен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се възнамеряват 300 милиона за цялата година, при изискване, че всички знаят, че това са милиард и половина лв., които са били разходени в края на година. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се ревизират действително ли са изпълнени, нито може да се управлява дали количества, или изпълнените действия костват толкоз като единични цени и надлежно министерството ги е разплащало с доста необятни пръсти. А концепцията на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи доста спестовно.   

Приоритет за новата власт е и автомагистрала Хемус. Три от лотовете ще се довършат до април. Завършването ѝ обаче ще е една от най-сложните задания пред екипа му, счита вицепремиерът.  

- " Хемус " е различен образец за това по какъв начин не би трябвало да се строи. Не единствено автомагистрала, а даже и пристройка към къща. Две трети от лотовете са без строителни разрешителни, дори и каквото е извършено по тях - е меко казано нелегално строителство. И този юридически проблем би трябвало да бъде развързан.

Клипът от " Дунав мост "

Най-малкият проблем в този проблем е грубото и надменно поведение, което получи своето справедливо наказване.Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да изследва всички платени такси от товарни автомобили през русенското контролно-пропусквателен пункт. Ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко тежкотоварни коли действително са влезнали и излезли от България, с цел да съпоставим дали събраните тол такси от една страна и броят на действително влезлите действително товарни автомобили е еднакъв. Ако има фрапантно разминаване в това, ще бъде първи знак за скица на корупция. И тогава към този момент ще има съществени последствия.

Много се разчиташе, че приходите от тол системата ще са обилни и ще може да се усъвършенства положението на пътищата. Разчетите демонстрират, че доста повече пари идват от винетки, в сравнение с от тол такси.

- Повечето пътища в България са под всякаква рецензия и е доста мъчно страната да поиска сериозна такса на тол километър за сходна липса на качество на пътя. Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани сектори да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се доближи до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това, ще създадем подробен анализ  дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, вместо в бюджета. Така че това е първото, което ще създадем, а след това стратегически ще променим и тол системата да събира пари на почтен принцип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР