Самите майстори признават, че тарифите им са се удвоили за

...
Самите майстори признават, че тарифите им са се удвоили за
Коментари Харесай

Цените на ремонтите скочиха двойно, майсторите – кът

Самите майстори признават, че цените им са се удвоили за година. И все пак професионални служащи се търсят като топъл самун, а се намират мъчно, като на най-хубавите графикът е напълнен чак до края на септември, а някои даже към този момент одобряват предложения за идната година. Вече има описи с чакащи, съвсем като за детските градини.

 

Всеки, който в последните месеци е правил по-малък или по-голям ремонт на жилището си, към този момент е усетил растежа в цените. Факт е, че цифрите при строителните материали са напълно разнообразни от тези от предходната година. Така единствено за година финалната сметка за ремонт е съвсем двойна по отношение на година по-рано.

 

Най-груби калкулации демонстрират, че в случай че довършителните действия за дребен апартамент предишното лято са коствали 15 000 лв., в този момент ще излязат към 30 000. Бюджетът за ремонт на двустаен стартира от 30 хиляди лева, само че за по-големите жилища потребителите би трябвало да отделят най-малко 50-60 хиляди лева Ако пък обновявате остаряло жилище, цената скача с още 50-60%

 

Причината е, че при такива поправки има къртене, транспортиране и замяна на инсталациите. В същото време търсенето на бригади за поправки на жилища е повишено до 15-20% тази година освен поради сезона, а и поради купищата некачествени поправки от последните години. Потребители се оплакват, че постоянно попадат на пишман майстори, които прибират парите и си „ оставят ръцете ”, тъй че по-късно се постанова да се прави ремонт на ремонта в жанр „ Йорданка Фандъкова ".

 

Иначе предложения в интернет има стотици, само че най-трудно е да попаднеш на положителни майстори, подготвени да работят на рационални цени, оплакват се препатили. На експертите пък графиците са запълнени с месеци напред. Те са безапелационни, че с цел да се ангажират, мераклиите за поправки би трябвало да дадат поръчки 2-3 месеца авансово. Освен това следва да капарират някаква сума.

 

Хората бързат да си вършат поправки, преди цените да са се удвоили и утроили, изясняват самите служащи. И показват, че най-търсените услуги са боядисване, шпакловане, слагане на гипсокартон, изолации, лепене на плочки за бани. Заради инфлацията хората почнаха да вкарват доста пари в парцелите си, изясняват експертите. Тъкмо експерти за боядисване, слагане на окачени тавани, промяна на плочки обаче към този момент е невероятно да се намерят за това лято, тъй че може да говорите чак за след септември. Повечето екипи са ангажирани до края на лятото, всеки търси добра цена, би трябвало да се чака 2-3 месеца.

 

Естествено, дефицитът на майстори води до повишение на цените в бранша. Затова и служащите в сектора получават все по-високи заплати.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР