Сам Алтман иска да знаете, че обича Европа. Така започва

...
Сам Алтман иска да знаете, че обича Европа. Така започва
Коментари Харесай

OpenAI иска централа в Европа и смята, че Франция изглежда добре

" Сам Алтман желае да знаете, че обича Европа ".

Така стартира анализът на Politico във връзка новината, че създателят на OpenAI, основател на инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, възнамерява да отвори централа на компанията си на Стария континент.

Миналата седмица Сам Алтман беше на обиколка в Европа, включваща Испания, Франция, Полша, Германия и Обединеното кралство.

Успоредно с това организира срещи за регулирането на изкуствения разсъдък с основни политици – националните водачи Педро Санчес, Еманюел Макрон, Матеуш Моравецки, Олаф Шолц и Риши Сунак.ю

Третата му задача беше да изследва местоположения за европейски офис на OpenAI.

" Наистина се нуждаем от офис в Европа ", разяснява Алтман пред Politico на събитие в Париж предишния петък.

Съгласно идния Закон за изкуствения разсъдък на Европейския съюз, фирмите с консуматори в Европейски Съюз ще би трябвало да имат наличие в блока, като националните " надзорни органи " ще дават отговор за използването на регламента.

Следователно, възможният избор на местоположението на централата на компанията ще дефинира коя страна членка ще я управлява, когато става въпрос за използването на Закона за изкуствения разсъдък.

Стартът на ChatGPT предишния ноември (ботът на OpenAI, който може да основава текстове като песни, сюжети, публикации и програмен продукт въз основа на писмени указания), провокира както оптимизъм, по този начин и паника за това какво значи възходът на изкуствения разсъдък за бъдещето на човечеството.

Някои се възхищават на уменията на инструмента да основава компютърен код и да усъвършенства работата на чиновниците в фирмите, само че други се притесняват, че той може да бъде употребен за генериране на автоматизирана дезинформация, манипулативно наличие и пристрастни материали - или даже да лиши милиони хора от работа.

На този декор, политиците наподобяват нетърпеливи да одобряват на европейска територия най-напредналата лаборатория за изкуствен интелект в света, добавя Politico.

Откривайки събитие в Париж предишния петък,  френският министър на цифровите технологии Жан-Ноел Баро прочете изложение на Сам Алтман, основано от ChatGPT " новаторски, авторитетен, визионер ".

Министърът показа Франция като " велика страна на AI ", изброявайки като образци млади гении, обилие от сила за зареждане на мощните сървъри за AI и неоценимо културно завещание.

Същевременно, източник от Обединеното кралство, поискал анонимност съобщи, че по време на диалога със Сам Алтман, английският министър-председател е бил " примирителен ".

Собственикът на OpenAI към момента обмисля къде да разположи европейската централа.

" Ако би трябвало да изберем единствено въз основа на най-вече гении в региона на проучванията на изкуствения разсъдък, това би трябвало да е Франция ", съобщи той пред Politico. " Но аз съм извънредно впечатлен от гения и силата на всички места. ", добавя той.

OpenAI към този момент има чиновници, работещи в Лондон, съгласно LinkedIn, а през септември 2022 година е основала дъщерно сдружение във Англия, съгласно бизнес регистъра на страната.

В Париж Алтман се опита да опровергае известията на Reuters, че OpenAI може да напусне Европейски Съюз, в случай че Законът за изкуствения разсъдък се окаже прекомерно утежнителен.

" Ние планираме да се съобразим с него. Искаме да предлагаме услуги в Европа ", съобщи Алтман пред парижката публика. " Искаме единствено да сме сигурни, че сме механически в положение да го създадем. И тази седмица диалозите бяха суперпродуктивни ", добави той.

Представен за първи път от Европейската комисия през 2021 година, Законът за AI ще забрани някои използва (като да вземем за пример лицево различаване на обществени места) и ще наложи по-строги правила, свързани с сигурността и надзора, когато става въпрос за чувствителни приложения на AI, считани за " високорискови ".

Наред с това, съгласно версията на Закона, призната по-рано този месец от Европейския парламент, " генеративните " модели като ChatGPT, които могат да основават ново наличие като текст или фотоси, ще би трябвало да разкриват обобщение на материалите, предпазени с авторски права, употребявани като данни за образование.

Законът, който следва да бъде утвърден от Европейската комисия и страните членки на Европейски Съюз, е в отговор на опасенията на актьори и издатели, че фирмите за изкуствен интелект могат да употребяват интелектуална благосъстоятелност без тяхното единодушие или познание.

" Това звучи отлично ", разяснява Алтман пред Politico.

" Но - заради метода, по който се събират тези масиви от данн, и обстоятелството, че хората копират данни по разнообразни способи на разнообразни уеб страници, да подсигуряваме юридически всяка част от предпазеното с авторско право наличие  не е толкоз елементарно, колкото звучи. ", добави той.

Алтман счита, че по-лесен метод за създателите да схванат дали трудът им се употребява, би бил въз основа на това дали имената им се появяват в подсказките, които потребителите дават на изкуствения разсъдък.

" Всеки път, когато попитате: " Искам ария в стила на " Бийтълс ", това би било ясно ", споделя Алтман.

Той остава оптимист във връзка с Закона за изкуствения разсъдък и споделя, че ще се радва да се срещне с политици от Европейски Съюз - макар че пропусна плануваната спирка в Брюксел в границите на обиколката си.

OpenAI ще се причисли към първия хъб на Европейски Съюз, основан в Испания, където фирмите за AI ще могат да тестват сходството си с нормативните условия на общността, сподели в умозаключение Алтман.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР