Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи

...
Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи
Коментари Харесай

Изследване доказа, че женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия 


Сълзите на дамите съдържат химикали, които блокират мъжката експанзия, откри проучване на израелски учени, представено от електронното издание „ Юрикалърт “.

Специалисти от Научния институт „ Вайцман “ откриха, че сълзите водят до понижаване на мозъчната интензивност, обвързвана с експанзията, което пък лимитира сходно държание при представителите на мощния пол. Ефектът се получава, откакто мъжете „ помиришат “ сълзите.

Известно е, че мъжката експанзия при гризачите се блокира, когато подушат сълзи на женски екземпляри. Това е образец за обществена хемосигнализация – развой, който е постоянно срещан при животните, само че по-рядък – или по-малко свестен – при хората. За да открият дали имат същия резултат при хората, откривателите следят въздействието на женски прочувствени сълзи върху група мъже, които вземат участие в специфична игра за двама. За задачите на разбора на част от доброволците вместо сълзи е даден физиологичен разтвор.

Играта е основана по този начин, че да провокира нападателно държание против противника, считан, че мами. Когато имат опция, мъжете могат да отмъстят на съперника, като го накарат да загуби пари. Представителите на мощния пол не знаят какво подушват и не могат да създадат разлика сред сълзи и физиологичен разтвор, които са без аромат.

Агресивното държание, ориентирано към възмездие, по време на игра спада с повече от 40%, откакто мъжете са имали допир до прочувствени сълзи на дамите, демонстрират данните на израелските експерти.

При повторното проучване с ядрено-магнитен резонанс функционалното обрисуване демонстрира две свързани с експанзията мозъчни области – префронталната кора и предната инсула. Те се засилват, когато мъжете са предизвикани по време на играта, само че не се задействат толкоз в същите обстановки, когато представителите на мощния пол са под влияние на сълзите. Освен това излиза наяве, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна интензивност, толкоз по-рядко противникът отмъщава по време на играта.

Откриването на тази връзка сред сълзите, мозъчната интензивност и агресивното държание допуска, че обществената хемосигнализация е фактор за човешката експанзия, а не просто животинско любознание.
„ Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира експанзията на мъжете. Това опонира на схващането, че прочувствените сълзи са неповторимо човешки “, означават израелските учени, като отпред на екипа е Шани Агрон, оповестява dnevnik.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР