Съкровище с древна история, лечебни извори и богата палитра с

...
Съкровище с древна история, лечебни извори и богата палитра с
Коментари Харесай

Сандански - безценно съкровище на хиляди години

Съкровище с антична история, лечебни извори и богата палитра с разнообразни разкази и прекарвания - това е Сандански!


Сгушен върху крайните югозападни скатове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица, Сандански е ситуиран по средата сред Кресненското и Рупелското дефиле е причина за извънредно удобните му климатични особености.

В топлия уикенд градът се трансформира в притегателна дестинация за пролетна разходка.

Градът се намира на 240 – 300 метра надморска височина и е най-топлият български град, като това му основава отлични условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на река Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци. Въздухът в Сандански е с най-ниска мокрота в цяла България, и е подобаващ за лекуването на астматични, алергични и други болести, което пък го трансформира в знаменит балнеокурорт.


Лечебните свойства на топлите минерални води и мекият удобен климат по тези места ги вършат комфортни за заселване на индивида още в дълбока античност. Първите поселения на индивида на мястото на днешния град Сандански датират от II хилядолетие преди новата епоха. Селището е зародило към минералните извори през бронзовата ера в края на XIII и началото на XII век преди Христа.


За най-ранната история на града има сведения от източници на Тукидид и Полибий, в които се загатва, че е заселен от тракийски племена още от V в. прочие н. е. Траките от племето меди основават селището с името Медиус. От тракийското племе, обитавало покрайнините му, произлиза Спартак - лидерът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. През IV в. прочие н. е. те биват завладени от Филип II Македонски, а от II в. прочие н. е. – от легионите на Римската република. Именно при завладяването на медите от римляните, при някои от техните походи като заложник в Апенинския полуостров попада и тракиецът Спартак. По-късно римското населено място на мястото на днешния град се е наричало Дезудава.

И през днешния ден, покрай днешната поща, се виждат остатъци от черква от средата на IV век, северно от която има следи от огромна постройка, считана за епископска резиденция. Църква от началото на V век е отчасти разкрита на улица „ Гоце Делчев “ № 37, а на централния площад на античния град е открита трикорабна базилика, считана за епископска катедрала. Днешният " Раннохристиянски комплекс " е археологически обект, открит през 1967 година от професор Александра Милчева.

През интервала IV - VI век античният град е бил водещият икономически и културен център на региона и е изиграл значима роля за разпространяването на

християнството по нашите земи.

В края на VI век градът е бил опустошен от безчовечен племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян – национални лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, в чест на Яне Сандански./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР