Съкровища от злато и сребро, 200 експоната от стария градски

...
Съкровища от злато и сребро, 200 експоната от стария градски
Коментари Харесай

Съкровища от злато и сребро показват в Европейската нощ на музеите в Плевен

Съкровища от злато и сребро, 200 експоната от остарелия градски обичай и облекло, украсено с монети, хербарий на повече от 100 години, демонстрират за първи път в Регионалния исторически музей в Европейската нощ на музеите. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от музея.

Изключително скъпите сбирки ще бъдат показани на публиката при свободен вход на 12 май от 20.00 часа до 24.00 часа, сподели шефът на музея Володя Попов.

Колекцията "Градски обичай на Плевен от първата половина на ХХ в. " показва настъпилите промени в архитектурния образ на Плевен, на градската къща и интериора й, разясни историкът Нели Дакова. Показани са снимки на благоустрояване в стила на европейските градоустройствени концепции, здания от нов вид с богата декорация в духа на барока, сецесиона, класицизма и неокласицизма, домове на заможното съсловие от търговците, основани по европейски пример, с мебели от Виена и Париж. Уникални са сбирките от часовници, свещници и сребърни принадлежности и сервизи за хранене.

Изложбата "Монетната декорация в облеклото от Плевенско " показва изкуството на българката, която преди век сама е изработвала в домашни условия декорация с най-вече задгранични монети облеклото за празниците.

Изложбата със съкровища ще бъде под засилена полицейска защита. Сред полезностите е златната купа от Белене /ХII - ХI в. прочие Хр./, която е най-ранната открита златна тракийска фиала, която впечатлява със своята изящност. Тракийското сребърно богатство от Бохот /края на II - началото на I в. прочие Хр./ е единственото напълно непокътнато от този тип в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР