Съкращенията на пазара на труда в САЩ се увеличили четирикратно

...
Съкращенията на пазара на труда в САЩ се увеличили четирикратно
Коментари Харесай

Съкращенията в технологичния сектор в САЩ са най-големите от спукването на дотком балона преди 22 години

Съкращенията на пазара на труда в Съединени американски щати се нараснали четирикратно от предходната година. Секторите, които са дали най-вече жертви са медиите и софтуерния бранш. При медийните компании е имало рекорден брой съкращения от началото на годината, до момента в който загубите на работни места в софтуерния бранш са били най-сериозните от 2001 година до момента. Това гласи отчет на компанията за набиране на личен състав Challenger, Gray & Christmas, представен от Fortune.

Във всяка една промишленост има увеличение на съкращенията тази година, като се изключи образованието, промишленото произвеждане и комуналните услуги. Технологичните компании водят със съкращенията през май с над 22 000 съкращения за месеца, което е с 2 939% повече от същия интервал на предходната година. Общият брой на съкращенията през май е повишен с 20% на месечна база.

От началото на годината технологиите са съкратили 136 831 работни места в съпоставяне със 168 395 за цялата 2001 година на фона на колапса на софтуерната промишленост.

Компаниите са съкратили 417 500 работни места от януари, което най-високият брой за пет месеца от 2020 година С изключение на 2020 година, до момента е имало най-вече съкращения от 2009 година насам, на фона на финансовата рецесия.

И все пак равнището на безработица е единствено 3,4%, което е най-ниското равнище от 1969 година насам.
 Какво да чакаме на пазара на труда до 2050 година?
Какво да чакаме на пазара на труда до 2050 година?

Пандемията премисли организацията на трудовата ни активност и какво да ценим като служащи и работодатели

Медийният бранш претърпя изключително сложна година. Близо 2000 души са изгубили работата си през тази година до момента, което е повече от броя за цялата 2022 година

Плановете за наемане на личен състав през остатъка от годината са по-скромни, спрямо други години. Пазарът на труда се забавя, поради инфлацията, високите лихвени проценти и страховете от криза. Компаниите оповестиха проекти да наемат малко над 100 000 служащи тази година, което е с 83% по-малко от това, което възнамеряваха през май 2022 година

" Отворените работни места понижават. Изглежда, че фирмите стопират наемането на чиновници в очакване на закъснение ", сподели Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, в отчета.

Банковият бранш и търговията на дребно също претърпяха удар: банките оповестиха съкращения на близо 37 000 работни места до май: много над равнищата по това време на предходната година. Търговията на дребно регистрира второто най-голямо редуциране в промишлеността през май, " елиминирайки " над 9 000 работни места предишния месец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР