Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за президент, можехте да

...
Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за президент, можехте да
Коментари Харесай

Засега няма да цитирам имена на олигарси

Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за президент, можехте да стe първата жена-президент на България?
В политиката и в живота се приказва в настоящо време – това е, което е. Какво би могло да бъде или какво ще бъде няма значение.

Защо тогава интензивно се говореше, че Вие сте кандидат-президента на Българска социалистическа партия?
Е, несъмнено не бях. Президентът е Румен Радев и това е минало, тъй че да гледаме напред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега по какъв начин избрахте инициативния комитет за кандидатурата си за кмет?
Това са хора, с които сме стояли зад общи дела, подкрепяли сме се, не сме се огъвали, когато е имало напън или когато е трябвало да се даде всичко и да се стои до край. Ние сме изпитани в борби за дела. Това са хора, които знаят коя съм, каква съм и какво мога; за които аз знам всичко, кои са, какви са и какво могат и за мен в действителност е скъпа тяхната поддръжка. Това са специфични за мен хора, доста специфични. Силни характери, водачи.

Но множеството са с десни убеждения, обратно на упованията, че ще бъдете подкрепени от такива с леви и Българска социалистическа партия.
В работата си, а и в живота до момента, не съм делила хората на леви и десни. Имам доста другари от целия политически набор, и от ляво, и от дясно, и съм работила в последните четири години като омбудсман с тях. Имали сме общи дела и с десните: Гласуването на българите зад граница, електронното гласоподаване, машинното гласоподаване, презастрояването, дивото къмпингуване, зелена София – дела, за които сме стояли дружно.

Моделът на ръководство в София, който е и модел на властта в България, няма по какъв начин да бъде надвит с партийна борба. Наистина ни е нужна цялата поддръжка на жителите, с цел да успеем да разградим защитната стена на властта, тухла по тухла. Няма по какъв начин да се оправи една партия с това. Аз съм цивилен претендент и главно ще разгадавам на поддръжката на жителите. Те са такива, каквито са – в никакъв случай не съм ги питала дори кой какъв е. Една от фигурите в моя предприемчив комитет е Войслав Тодоров, който споделя за себе си, че е ляв. В същото време, един от водещите икономисти в комитета е Бисер Манолов, който е очебийно десен.Вече някогашният омбудсман Мая Манолова е родена в Кюстендил през 1965 година Завършва стопанска система и право в УНСС, а през 1998 става и практикуващ юрист.
От 1989 година Манолова е член на Българска социалистическа партия, а от 2005 година до 2015 година е депутат, когато напуща партията. Избрана е на скрито гласоподаване от Народното събрание за омбудсман на Република България със доста болшинство. По време на омбудсманството си, Манолова се ангажира с редица протестни и антисистемни дела, като натрупа висок институционален рейтинг.
Манолова подаде оставка като омбудсман и на 4-ти септември публично показа кандидатурата си за кмет на София.
Ще ви припознае ли Българска социалистическа партия като собствен претендент, до каква степен ще ви поддържа?
Питайте ръководителя на столичната организация.

Той сподели, че ще ви поддържа. Въпросът е ръководителят на Българска социалистическа партия какво ще каже.
Ами питайте госпожа Нинова. Предполагам, че тя ще даде ясни отговори по съответни въпроси.

А очаквате ли някаква организационна поддръжка от Българска социалистическа партия или от някоя друга партия?
Не е редно партии да ми вършат организацията на изборите, без значение кои са те, тъй че ще разгадавам на доброволци, ще разгадавам на моя екип. Да, ще бъде предизвикателство да си пазим изборите, само че тук в случай че мога да направя една крачка – ние сме още на старта на акцията.

Какви са ви връзките със Слави Трифонов?
По принцип позитивни - с него сме стояли зад общи дела. Аз поддържах референдума, той поддържа митинга на хората с неравностойно състояние.

Въпросът е имате ли някакви ангажименти със Слави Трифонов да Ви поддържа като претендент кмет?
Не, нямам никакви ангажименти с никого. Освен тези, които през днешния ден обществено бяха показани с инициативния комитет, с хората, които влязоха.

Откъде ще дойдат парите за акцията Ви?
Инициативният комитет, откакто се записва, ще открие банкова сметка, която ще бъде обществено оповестена. Освен това сега започнахме изработването на електронна платформа, в която жители ще могат да подаряват суми, като както написа в Изборния кодекс, суми в размер до минималната работна заплата, до 560 лв., те могат да се дарят от съответния жител и без попълването на експлицитна декларация за произхода на средствата. Ако има жители, които желаят да дарят повече от 560 лв., ще би трябвало да го създадат по банков път и да дават декларация. Аз не считам да се възползвам от измененията в законодателството, които дават право на компании и корпорации да финансират предизборни акции. Категорично няма да приема дарения от нито една компания, тъй като аз бях в основата на съществуващите текстове от 2009 година, които не разрешиха на юридически лица и компании да вършат дарения на партии и считам, че това беше вярно.

Кои са хората в предизборния Ви щаб?
Ами там са пет-шест младежи от " Път на младите ". Това е гражданско съдружие. Те участваха на евроизборите, употребиха регистрациите на други партии, само че са си създали гражданско съдружие – " Път на младите " и там са млади, дейни и изобретателни столичани, учили в чужбина.

Това е някогашният " Милениум клуб "?
Да. Техният ръководител Румен Чолаков е част от моя предприемчив комитет. Много съм им задължена, тъй като два месеца те ще отделят от времето си, защото акцията си желае работа. Има и други хора от инициативния комитет, които ще се включат, ето Войслав да вземем за пример. Предполагам, че и други, които могат да си го разрешат, ще го създадат. Имам и екип несъмнено, с който бях в омбудсманството, който ще излезе в неплатен отпуск, който включва PR, шефа ми на кабинет – хора, с които сме дружно от дълги години, с които ще продължим да бъдем дружно и в столична община.

Кога ще обявите програмата си за ръководство и в случай че получите поддръжката на Българска социалистическа партия ще бъде ли съгласувана с тях?
Моята стратегия ще бъде оповестена, допускам на 15-ти септември. Имам планове да я оставя отворена прочут интервал от време, може би до началото на акцията – хората да прочетат и да създадат съответни оферти, да я допишат, да я пренапишат, да се дадат други хрумвания.

В историята на локалните изборите през последните 30 години София в никакъв случай не се е управлявала от ляв човек. Дори в случай че вземем за аналог вашата колежка Татяна Дончева през 2005 година с поддръжката на Българска социалистическа партия, не можа да победи Бойко Борисов.
Мога ли да Ви отговоря с въпрос. Смятате ли, че ръководството на София сега е дясно? Не е дясно, несъмнено. Управлението на София няма да бъде ляво или дясно, в случай че бъда определена за кмет. Управлението на София ще бъде с жителите – за жителите. Предизвикателството в действителност е да сменим модела – модел, при който всички виждаме по какъв начин действа. Има официална власт, официални органи на власт, само че в действителност нещата се вземат решение от някой различен. Има кмет, който по-скоро наподобява на изпълнителен шеф и има кмет в сянка.

Кой е кметът в сянка?
Тук би трябвало да попитате господин Георги Марков, народен представител от ГЕРБ, който в едно свое телевизионно изявление неотдавна с учудване означи, " и да, има и кмет в сянка. " Той даде обещание, че ще му каже и името.

Ама аз запитвам Вас, той няма да се кандидатира за кмет.
Ясно е, че решенията се вземат от един стабилен другарски бизнес кръг и естествено са в полза на този другарски бизнес кръг.

На кого е този другарски кръг?
Ами проследете публичните поръчки в София.

Ние в " Капитал " постоянно ги следим, въпросът е дали Вие знаете?
Законодателят по тази причина е въвел предизборната акция. За да може нещата да се случват поетапно.

Влиза ли Пеевски в този другарски кръг?
Няма да изтъквам имена.

Вие го подкрепихте за началник на ДАНС.
Да, тогава парламентарната група, от която бях част, го поддържа.

Вие застанахте също в контрапротестите, когато жителите излязоха срещу решението Делян Пеевски да стане ръководител на ДАНС.
Не, не съм стояла на контрапротести. Не съм стояла нито на митинги...Не, тогава излязох с лицето си пред протестиращите, тъй като смятах, че не е почтено да се крием и да не даваме отговори на въпросите, които задават. Смятах, че това е подмолно и срамно държание и по тази причина неведнъж в разнообразни обстановки излязох не да стачкувам контра, тъй като съгласно мен това не е достоверна форма на митинг – контрапротеста, а с цел да се опитам да беседвам с протестиращите. Можете да се върнете обратно и да наблюдавате това.

А вие в какви връзки сте с Пеевски?
Виждала съм го през 2014, когато беше в Народното събрание и когато аз бях в Народното събрание.

Той управлява огромна част от медиите и стопанската система на България.
Ами проследете какво се случва с медиите – добра сламка – и там ще прецените. Медиите, които са близки до властта, официозите на властта, започнаха от дълго време нападателна и подла акция против мен. Предизборната акция още не е почнала, а има всевъзможни опити да бъда дискредитирана, да бъда притисната, да бъда изложена аз и моето семейство. Те не се стопират пред нищо. Тук са забъркани децата, брачна половинка, въпроси ще върша ли партия, няма ли да върша и едни лица, които не влизат в инициативния комитет разрешават си да приказват от мое име, което е неуместно да ми поставят думи в устата, планове, проекти, планове.

Изпитвате ли виновност, че участвахте интензивно в " Аферата Костинброд ", въпреки всичко съдът опроверга всичкте Ви изказвания тогава, а ГЕРБ действително изгубиха изборите поради нея?
За Костинброд съм подала сигнал, тъй като имах информация за готови подправени половин милион бюлетини. Всеки жител е задължен да алармира, в случай че разбере за готвено закононарушение. И аз направих по този начин. Борисов да си отвори медиите и да види пресконфернцията на прокуратурата за Костинброд. Самата прокуратура даде този брифинг и тя изясни, че има пакетирани и готови за потегляне към страната половин милион допечатани бюлетини. Печатницата беше близка до ръководещите от тази партия, а от този момент бюлетините към този момент се печатат в печатницата на Българска народна банка и проблеми не е имало. И това стана след този случай по мое предложение и гледище. Не съм чувала Борисов да цитира конференцията на прокуратурата.

А какви са Ви връзките с премиера? Знаете ли, че в случай че станете кмет, ще имате отново кола от НСО, с помощта на Бойко Борисов. За първи път столичния кмет получи кола от НСО по времето на Борисов през 2005 година
Няма да употребявам кола на НСО. Уважавам експертите от НСО и не желая това да прозвучи обидно, само че в случай че стана кмет, ще продължа да се придвижвам в София по метода, по който го върша в този момент – трамвай, тролей, метро, рейс, маршрутка, пешком.

Ще ме разплачете...
Аз съм в публичния превоз от началото на тази година. Благодарение на това, че ми взеха колата от НСО. Искам да Ви кажа, че имам мотив да благодаря на Влади Горанов. Аз му благодарих за това, че ми взе колата.

Но в случай че имахте кола от НСО, може би нямаше да катастрофирате, когато отивахте на коафьор!
Сред хората от трамвая София се вижда по-ясно. И проблемите се виждат по-ясно.

Къде са милионите, които Бойко Борисов Ви е дал?
Наистина е тъпо, че министър председателят не осъзнава или просто се прави, че в действителност това, което е направил по мое гледище е за жителите, то не е за мен. Аз нямам спомен да съм внесла закона " Мая Манолова ". Аз импортирам закони за жителите, за банките, за отбрана на сираците. Законът, за който бяха отделени сякаш тези милиони, е законът за персоналната помощ, в последна сметка тези пари изтекоха някъде.

Жалко е, че Бойко Борисов, министър председателят на Република България, счита: Първо, че той дава парите; второ, че ги дава на съответни лица – парите са на българските жители и събрани от българските данъкоплатци и се дават в ползи на решение на проблеми на българските жители. Така би следвало да бъде. Наистина се учудвам, че той счита, че ни е правил някаква услуга, когато е отделил пари за българските жители. Защото всичко, което съм желала от него е било за жителите.

Той твърди, че Ви е избрал за омбудсман?
Продължавам да си мисля, че ние живеем в парламентарна република, че изборът на омбудсман, както е записано в конституцията, се прави от Народното събрание. За първи път слушам, че министър председателят има такова въздействие върху всички парламентарни групи, тъй като тогава ме поддържаха всички парламентарни групи. Всъщност без ГЕРБ, без групата на ГЕРБ, които след извършена среща обявиха ясно, че няма да ми дадат своята поддръжка. Да, позволявам и благодаря на народните представители и от ГЕРБ, които са дали своят вот за мен, тъй като изборът беше скришен. Но формалното решение на парламентарната група на ГЕРБ беше, че поддържат другия претендент. Те си имаха личен претендент.

Председателят тогава на групата на ГЕРБ, Цветан Цветанов, си разгласи във Фейсбук бюлетината. Тъй като гласуването за омбудсман е скрито, то става с бюлетини, доста от депутатите в ГЕРБ си разгласиха във Фейсбук бюлетините.
[[img:3959693]]
Ще вършиме ли партия?
Не, няма да върша партия. Имам идея и тази идея е София. И имам непосредствена задача да печеля идните кметски избори. И откакто ги печеля, да покажа, че нещата могат да се вършат по верния начин; че жителите в действителност могат да управляват; че общината в действителност може да стане безусловно електронна, да се ръководи от едно гише и всеки да го носи в джоба си. Че хората могат да вземат участие в ръководството посредством публични препоръки, столична община, в регионите и в общинските сдружения. Че публичните разисквания могат да бъдат същински, а не официални и че по всеки значим въпрос може да има електронен референдум.

Вие знаете, че в действителност общината не се ръководи от кмета, а от общинския съвет. След като вие нямате партия и нямате група, по какъв начин ще прокарвате всички тези положителни планове през общинския съвет, тъй като те взимат решенията?
Както съм работила до момента. Аз нямам партия зад себе си, нямам мощ, нямам олигарх, бизнес кръг или някаква друга поддръжка. Аз работя намерено и честно с жителите. И както съм го правила до момента, като омбудсман, всеки ден на терен при хората, чувайки ги и решавайки техните проблеми по метода, по който те желаят това да се случи, по този начин ще работя и с общинските съветници – всички честни общински-

Омбудсманът се занимава с други задания.
Вижте, честността и честността към жителите би следвало да не бъдат единствено характерност, щрих на омбудсманстовото. Би следвало кметът, който е представител на властта, която е най-близка до хората, да бъде като омбудсмана – да бъде измежду хората, да ги чува всеки ден, да ги приема – да ги пуска в общинския съвет. Сега общинският съвет е затворен.

Ами не! Вие направихте една прилика с кмета, че е изпълнителен шеф, само че в огромната си част, работата на кмета е да бъде изпълнителен шеф – единствено че дейностите на този изпълнителен шеф се утвърждават от борда на шефовете, който е общинския съвет. Ако Вие нямате група общински съветници, Вие няма да може да прокарате нищо.
Ще го върша както съм го правила до момента.

Тук става въпрос за голям бюджет и за неговото ръководство, не става въпрос единствено за положителни планове.
Ще разгласявам нещата на масата – ясни и честни, обществено огласени оферти. Пълна бистрота и тогава да забележим, когато кметът има едно положително предложение за създаване на нови паркове, за развиване на Северна София, за досегаемост на Витоша, за взимане назад на къпалнята " Мария Луиза " – да забележим тогава дали общинските съветници, когато предлагането е ясно, съответно, обосновано, и в полза на столицата ще бъде отхвърлено от общинските съветници. Искам да видя кои ще бъдат тези, които ще кажат не на това да имат цялостен надзор в общинските предприятия. Пълна бистрота, почтеност, цивилен препоръки – кое от тези законни оферти, които мисля да върша обществено и транспарантно би било блокирано от общинските съветници? Аз не мисля по този начин, мисля, че Вашите опасения са безусловно неоснователни.

Да вземем за образец " обичаната " Ви " Топлофикация ", неин принципал е Столична община, има голям дълг от 800 млн., ръководи се неприятно, дава некачествена услуга, по какъв начин ще се справите с това?
Казвала съм го и преди, че столичната топлофикация има политически чадър, който е обтегнат от общинските съветници към столичния общински съвет и че това сдружение от една страна ограбва столичани, въпреки това, е брутално източвано. В момента неговите отговорности са в границите на 800 млн. лв.. Едно от последните дейности на столичния общински съвет във връзка с " Топлофикация " е смяна на ръководството. Досега имаше Съвет на шефовете, а в този момент те вкараха двустепенна система. Има Надзорен съвет, т.е., столичният общински съвет непринудено се отхвърли от това да надзирава работата на това сдружение, и назначи трима сходни хора, тъй че в действителност си вървят скрито-покрито и без всякаква бистрота. Смятате ли, че това е положително решение? Къде беше столичният кмет, когато беше изменена структурата на ръководството на това сдружение? Къде бяха общинските съветници? Аз ще бъда в столична община - всякога, когато ще се вземат решения против ползите на столичани, ще отвръщам. Какво се случва в сдружението? Аз в действителност съм удивена по какъв начин задълженията на сдружението са станали 800 милиона. То се източва. И мога да дам образци. Например, електрическата сила, която създава столичната топлофикация, не се продава от особено основаното звено към столична топлофикация, а от частна компания, която купува на 90 лв. и продава на борсови цени, които стигат до 150 и 200 лв.. Цялата облага остава частна.

Знаете ли на кого е тази компания?
Няма значение чия е компанията...

Има значение.
Ами добре, питайте общинските съветници.

Фирмата е на Христо Ковачки и " Топлофикация " се ръководи от хора на Христо Ковачки.
Ами ето, тук е отговорът. Кой го е разрешил това? Къде беше столичният кмет, когато беше позволено частно сдружение на изхода на продажбата на ток? Къде беше госпожа Фандъкова? Защото в случай че имахме кмет, а не изпълнителен шеф, тя щеше да е събрала медиите и да е дала гласност на този въпрос.

А вие ще прекратите ли тази процедура?
Ще приключа безусловно това на процедура. Защото това е един от дребното съществуващи още способи това сдружение да бъде оздравено. Като то получава облагата от продажбата на ток. Сега частно сдружение купува тока на ниска цена – продава го скъпо. Същото частно сдружение или друго, не съм проверила, продава назад ток на " Топлофикация " на по-високи цени.

Ето в този момент нали госпожа Фандъкова има голяма група в общинския съвет, съвсем цялостно болшинство, без един. И? Това с какво оказва помощ в ръководството на столицата? Какво – да не би да се вземат решения в полза на хората?
[[img:3959695]]

Казвате, че няма да допуснете построяването на апаратура за горене на боклуци в " Тополофикация София ". Как ще се реши казуса с отпадъците?
В момента обстановката е неуместна. София, столицата, има цех за отпадък, само че изгоди, облага, от него няма. Защото на входа на този цех за преправка на битови боклуци, в частта сепариране на боклуци още веднъж стои частна компания.

Това, което публично твърди Столична община е, че по този начин наречения RDF боклук се транспортира до циментовите фабрики. Въпросът е, че става дума за частни компании, които източват сдружението. Транспорт плюс изгаряне. Навсякъде философията на основаването на цех за отпадък е потреблението на този боклук за изгаряне и произвеждане на ел. сила. Само в софийския вместо да има облага на края на цикъла има едни съществени разноски за превоз и за изгаряне. И запитвам ето, къде е столичният кмет, къде е столичният общински съвет, къде е болшинството?

Пак стигаме до група в общинския съвет?
Ами отговорът е този. Сега, като госпожа Фандъкова има цялостно болшинство, какво прави? Може би ще се оправям по-добре без болшинство, което ще ме дисциплинира да бъда оптимално обществена, транспарантна и почтена пред жителите, всичко да е сложено на масата. Искам да знам в случай че този диалог, който ние с Вас в този момент водим беше подложен на масата на столичния общински съвет по този метод, дали щеше да се стигне до тези решения? Не, просто решенията се вземат някъде на друго място.

Къде другаде? Кои са олигарсите, за които говорите?
Кампанията е дълга - има време да кажа. Не съм казвала също така, че Ковачки диктува решенията на Фандъкова. Има другарски бизнес кръг, от който сигурно и Ковачки, и други се възползват добре. Но кметът в сянка сигурно не е предприемач.

Аз мисля, че е извънредно притеснително желанието на Столична община да подписа договорите за сметосъбиране в този момент в навечерието на кметските избори. При това става дума за контракти на стойност близо 400 млн. лв., става дума за нова поръчка за контракти с почистващи и събиращи компании, като сега-съществуващите контракти изтичат след една година, изтичат през август следващата година. Кое постанова това бързане?

Ама Вие ми отговорете, аз не се кандидатирам за кмет
Аз запитвам, но за какво аз, питайте госпожа Фандъкова.

Ние сме я питали, аз запитвам Вас, вие по какъв начин ще се справите?
Ами няма да разгласявам търгове по този метод. Какво значи петгодишен контракт? Предстои през 2024 година смяна на концепцията за сметосъбиране, т.е. правилото, за който всички стоим – замърсителят заплаща – следва да бъде действително въведен. Как решиха за 5 години, когато ще има тотална промяна на метода на сметосъбиране, те да създадат поръчка, която да прескочи мандата на идващия кмет и да отиде с една година на по-следващия.

А Вие знаете ли на кого е къпалнята " Мария Луиза "?
Не знам на кого е къпалнята Мария Луиза, знам че 49 % са благосъстоятелност на столична община.

Аз ще Ви кажа, останалите 51 % са на хора, зад които стоят Румен Гайтански - Вълка и Красимир и Николай Маринови, познати като Маргините. Летният спектакъл пък е благосъстоятелност на компании към някогашната ВИС. Как ще отворите Витоша за столичани, там от години е съсипия.
Не желая да споделям към момента съответни имена...

Вие не ги казвате, споделям ги аз, само че в случай че станете кмет ще би трябвало да разговаряте лице в лице с тези съответни имена.
Разговорите, и за къпалнята, и за Витоша, би трябвало да се случат по еднакъв метод – с ясната воля, че нещата би трябвало да се трансформират. Доколкото ми е известно, къпалнята е 49% благосъстоятелност на столична община и съгласно мен не е отговор да се каже, че е невероятно да бъде реализирано съглашение и да има договаряния с другия притежател.

Когато нещата се слагат на масата и се проведат обществени договаряния със притежател, концесионер, какъвто е казусът с Витоша, аз съм сигурна, че ще се реализиран преференциални за столичани решения.

Тези договаряния с концесионера на лифтовете на Витоша - " Витоша Ски ", не престават повече от 10 години. А Витоша е превърната в гробище.
Абсолютно. Според мен столична община би трябвало да си върне собствеността върху двата лифта, които сега не действат, Драгалевския и Княжеския, и сигурно, защото това са уреди, които са рискови за хората. Има ред, очакван в закона, който би оказал помощ тези ламаринени железни структури да бъдат демонтирани. След това да бъдат построени два нови лифта.

Кой да ги построи?
Ами съгласно мен това би трябвало да се случи във всички случаи с присъединяване на Столична община. Дали ще се търси различен стратегически вложител или Столична община ще го направи сама, би следвало тези два лифта да обезпечат достъп на столичани до планината. Защото сега действа единствено Симеоновския въжен превоз, който коства 12 лева в едната посока. Ако едно четиричленно семейство реши да отиде на Витоша, това са си едни 48 лева Трябва да си върнем планината – най-безценното благосъстояние на столицата, на столичани.

Ама тук се сблъсквате отново с лобитата!
Не се сблъсквам, в случай че нещата бъдат сложени на масата, аз съм сигурна, че с договаряния, че в действителност решение може да се откри. Има решение на всеки проблем, няма воля. Или има едни други ползи, които попречват постигането на това решение.

Кои други ползи?
Кой естествен вложител или притежател ще остави Витоша в сходно положение. Не е правилно и че Зелените пречат. Аз имам прелестна връзка с господин Тома Белев и при положение, че пускам този план по връщане на Витоша на жителите, бих го поканила да бъде мой съветник.

След като за 10 години, ти може да оставиш двата лифта в положението, в което са сега, значи не искаш да са в друго. Няма рационален и естествен човек, който да одобри, че това което виждаме на Витоша е обикновено, извинявайте. България е в 21 век и с пазарна стопанска система.

Аз обаче не преставам да не разбирам по какъв начин ще управлявате големия бюжет на София без своя група, която да ви поддържа в общинския съвет.
Да, и какво се случва с този бюджет? Харесва ли Ви столицата? Чиста ли Ви наподобява? Подредена ли Ви наподобява? Проходима ли наподобява? Зелена ли наподобява? Погледнете кварталите. Водим спор за детските градини, какъв брой били направени в този мандат, неприсъствен се оказва, с госпожа Фандъкова. Колкото и да е направила са незадоволителни откакто близо 5000, ще го ревизира, 6000 деца са отвън детските градини. Как е допустимо при тази демографска рецесия, при тази нужда младите и дейните да бъдат подкрепяни е обикновеното, което би трябвало да им даде столицата. На младите и на дейните, които желаеме да раждат - обикновеното - детски градини.

Ама Вие ми задавате въпроси, а пък аз желая да ми давате отговори. Кажете ми по какъв начин ще решите този проблем - с детските градини, да вземем за пример.
Ами по какъв начин – с построяването на нови. Отговорът " няма терени " не е отговор. Отговорът " няма парцели " не е отговор. София е голяма – в случай че би трябвало, обществено и транспарантно ще се наемат частни такива, ще се купят, с цел да се построи детска градина.

Тук се сблъсквате със притежателите на парцели.
Защо, не се сблъсквам, в противен случай. Всъщност замитането на този проблем със притежателите на парцели, по-точно със притежателите на отчуждени парцели или на такива, които ще бъдат отчуждени, замитането на този проблем, отлагането на неговото решение не води до нищо позитивно за столицата. Аз съм за почтени и ясни връзки. Първо би трябвало да има една проверка за това кой и по какъв начин си е възстановил собствеността, наложително. Кой по какъв начин се е сдобил с позволение за градеж и всичко законно ли е по строителните бумаги. Но в случай че всичко това е по този начин, би трябвало да се търсят ефикасни решения за компенсирането на тези хора при положение, че става дума за благосъстоятелност на междублокови пространства, зелени площи, паркове, детски площадки.

Което значи, че първо, продажбата на парцели и общинска благосъстоятелност, би трябвало да бъде спряна, да се даде приоритет на обезщетяването на такива притежатели. И второ – София Север – северна София. Огромни вероятности за развиване на града на север. Сгъстяването на строителството докара до обстановката, в която сме сега – презастроена задъхваща се столица. Тук трябват смели решения и почтени решения и обществено взети решения, тъй че всички да знаят, че методът " на едните споделяме едно, на другите – друго, и най-после ги насъскваме едни против различен " е непочтен метод от страна на властта. С това съм се сблъсквала на локално и на национално равнище. Най-лесно е да сблъскаш протестиращите против застрояването на следващия парк против притежателите на този парк. Справка: " Източен парк ".

Отношението " едните против другите " – то кому носи някаква изгода? Честни връзки. И тук, в случай че ще ме попитате от кое място пари, считам, че страната, която е виновна за реституцията по метода, по който беше извършена, в това число да се възвръщат аграрни парцели в строителните граници на града. Държавата, която това го разреши, откакто хората законно са си го възстановили, в този момент би трябвало да бъде по този начин общителна да отдели средства за тяхното обезщетяване.

Държавата се ръководи от ГЕРБ.
Ще упорствам страната, първо, би трябвало да има явен проект - би трябвало да се направи разбор, един указател на собствеността, изключително когато става дума за зелени площи, градинки, междублокови пространства – един цялостен списък на това какъв брой са притежателите на парцели, които би следвало да бъдат съхранени като зелени площи, зелена система, детска площадка или паркове. И по-късно да се направи някакъв проект по какъв начин да се почне тяхното обезщетяване. Не може това да се отсрочва до безспир. И тук би трябвало да бъде ангажирана страната.

Ако стана кмет, ще упорствам още веднъж обществено страната да сътвори фонд, в който поетапно годишно да бъдат отделяни средства, с които да бъдат обезщетени всички тези реституирани притежатели, които е ясно, че няма по какъв начин да се възползват.

Може да е иначе. Засега аз не съм чула Фандъкова да е сложила този проблем на страната. Не съм чула да го сложи на държавното управление. Аз мисля, че изключително с министър председател, който е бил кмет, нещата могат да бъдат разбрани и ясно сложени на масата. Ето това е кардинален въпрос – какво вършим със притежателите на реституирани парцели, които не могат да упражняват правата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР