Съиздателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев окончателно осъди бившия

Съиздателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев окончателно осъди бившия ...

Иво Прокопиев окончателно осъди бившия шеф на финансовия надзор Стоян Мавродиев.Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев окончателно осъди бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Върховният касационен съд не допусна за разглеждане жалбата на Мавродиев срещу решенията на предходните две съдебни инстанции, с които беше осъден за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения.

В определението си върховните съдии посочват, че в своите решения предходните съдебни инстанции правилно са разграничили противоправното поведение на Мавродиев, състоящо се в "в изнасяне на неверни обстоятелства и опозоряващи оценки и мнения" и няма правно основание за касационно разглеждане на делото.

С това решение осъдителното решение срещу бившия председател на КФН и настоящ главен изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" окончателно е потвърдено. Стоян Мавродиев беше осъден да заплати 6000 лева, заедно с дължимите лихви и разноски.

Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев "лъже и манипулира", че "използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства", че е "престъпник" и че "нарушава обществения интерес". Съдът категорично прие, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди.

Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации в "Капитал" и "Дневник" от февруари 2013 г., в които се посочва, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговия подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

Едновременно с това оглавяваната от Мавродиев Комисия за финансов надзор подложи компаниите, в които Иво Прокопиев има участие, включително издателя на "Капитал" и "Дневник" - "Икономедиа", на безпрецедентен административен тормоз, възлизащ на над сто акта за стотици хиляди левове, огромната част от които вече окончателно са отменени от съда.

Обосновавайки сходни твърдения в сигнал до прокуратурата, Стоян Мавродиев е инициатор и на т.нар. "дело ЕВН", за приватизацията на миноритарните дялове на енергийното дружество на борсата. Той е един от свидетелите на прокуратурата по него, като на последното заседание по делото беше призован, но той не се яви да свидетелства, представяйки медицинско свидетелство за заболяване.

Разследването на прокуратурата за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН, по което е обвинен и Прокопиев започна също след сигнал на Мавродиев през 2014 г. Стоян Мавродиев е призован като свидетел по делото, но на предишното заседание не се яви.

Източник: dnevnik.bg