Съиздателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев окончателно осъди бившия

...
Съиздателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев окончателно осъди бившия
Коментари Харесай

Иво Прокопиев окончателно осъди бившия шеф на финансовия надзор Стоян Мавродиев

Съиздателят на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев дефинитивно осъди някогашния началник на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев.

Върховният касационен съд не позволи за разглеждане жалбата на Мавродиев против решенията на предходните две правосъдни инстанции, с които беше наказан за неимуществени вреди, породени с разпространяването на неистинен и позорни изказвания.

В определението си висшите съдии показват, че в своите решения предходните правосъдни инстанции вярно са разграничили противоправното държание на Мавродиев, състоящо се в " в изнасяне на погрешни условия и опозоряващи оценки и отзиви " и няма правно съображение за касационно разглеждане на делото.

С това решение неоправдателното решение против някогашния ръководител на КФН и сегашен основен изпълнителен шеф на " Българска банка за развиване " дефинитивно е доказано. Стоян Мавродиев беше наказан да заплати 6000 лв., дружно с дължимите лихви и разходи.

Повод за делото са редица изявленията на Стоян Мавродиев от 2013 година, в които той твърди, че Иво Прокопиев " лъже и манипулира ", че " употребява контактите си с български политици, с цел да назначава свои доближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства ", че е " нарушител " и че " нарушава публичния интерес ". Съдът изрично одобри, че въпросните изказвания са неистинен, позорни и предизвикват вреди.

Стоян Мавродиев стартира масирана акция против Иво Прокопиев и бизнеса му след изявления в " Капитал " и " Дневник " от февруари 2013 година, в които се показва, че Мавродиев е свикан за очевидец по делото за пране на пари, добити от трафик на опиати, против Ивелин Банев – Брендо, защото неговия автограф е положен върху някои от документите на компаниите, през които е осъществявано прането на пари.

Едновременно с това ръководената от Мавродиев Комисия за финансов контрол подложи фирмите, в които Иво Прокопиев има присъединяване, в това число издателя на " Капитал " и " Дневник " - " Икономедиа ", на невиждан административен тормоз, възлизащ на над 100 акта за стотици хиляди левове, голямата част от които към този момент дефинитивно са анулирани от съда.

Обосновавайки сходни изказвания в сигнал до прокуратурата, Стоян Мавродиев е основател и на така наречен " дело ЕВН ", за приватизацията на миноритарните дялове на енергийното сдружение на борсата. Той е един от очевидците на прокуратурата по него, като на последното съвещание по делото беше свикан, само че той не се яви да свидетелства, представяйки здравно удостоверение за заболяване.

Разследването на прокуратурата за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН, по което е упрекнат и Прокопиев стартира също след сигнал на Мавродиев през 2014 година Стоян Мавродиев е свикан като очевидец по делото, само че на предходното съвещание не се яви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР