Съхраняването на националната идентичност е необходимо условие за прогрес и

...
Съхраняването на националната идентичност е необходимо условие за прогрес и
Коментари Харесай

Александър Паунов: Умението да се обвързва партийната линия на ККП с държавната политика на КНР е добър урок за всеки отговорен политик

Съхраняването на националната еднаквост е належащо изискване за напредък и за сполучлива рационализация, безапелационен е в диалога ни за КМГ българският политик и икономист, Първи секретар на КПБ Александър Паунов в под управлението на ръководителя на КНР Си Дзинпин, Китай демонстрира мощна воля и политическа мъдрост за отстояването на политиката на „ социализъм с китайска специфичност “, безапелационен е Паунов. Той е уверен, че един от най-важните принадлежности в тази тенденция е мегаинициативата на китайския ръководител Си Дзинпин „ Един пояс – веднъж “, който през актуалната година навършва своя 10-годишен празник. „ Вече 102 години ККП води страната по пътя на рационализация, на развиването на социализъм в „ китайски жанр ”, към основаването на общественост на споделена орис, към слагане благосъстоянието на хората преди всичко. Това е целта, който би трябвало да бъде образец за доста страни и ръководства! ”, акцентира още при започване на диалога българският политик.

В. Г-н Паунов, преди няколко месеца в Пекин се организираха най-важните  годишни форуми  освен за Китай, само че и за целия свят, известни в резюме като „ двете сесии ”, а през актуалната година означаваме 102-та годишнина от създаването  на ККП. Отзвукът на „ двете сесии ” продължава и дълго още ще се  разяснява в световен мащаб, решенията които бяха взети и към този момент да дават своите резултати. Като политик и икономист, апелирам кажете ни Вашето мнение за смисъла на „ двете сесии ”  освен за Китай, само че и за бъдещето на целия свят, в подтекста на  102-та годишнина от основаването на ККП през актуалната година?

Ал.Паунов: Трудно е да се оценят в резюме събития, които имат историческо значение. Състоялото се през март събитие - Общокитайското заседание на народните представители и на Националния комитет на Китайския Народен  Политически Консултативен Съвет не престават да имат резонанс-фактор  в целия свят, а също и в Източна Европа, където войната в Украйна чертае особена политическа наклонност, която обърква света. Защото всички знаем, че  колкото  повече има войни, толкоз повече има декаданс и инфлация – все феномени с нараснала трудност.

Модернизацията на националната стопанска система, скоростта или темпа на напредък са единствено част от общия проблем за структурата на стопанската система и обществото.  И тук още веднъж се връщам на работата на ”двете сесии ”, защото  не би трябвало да забравяме, че там бяха съгласувани, координирани и приоретизирани темповете и пропорциите на стопанското развиване, които дадоха нови благоприятни условия за идващия сполучлив интервал на развиване,  към които ККП решително поведе страната и народа. Политиката на „ социализъм с китайска специфичност “ потвърди до момента,, че съхраняването на националната еднаквост е належащо изискване за напредък и за сполучлива рационализация.

В. Вие сте икономист, с богат опит и в тази връзка, апелирам кажете ни повече за смисъла на взетите по време на форумите решения в региона на стопанската система?

Ал.Паунов: Историята на „ китайското икономическо знамение “ демонстрира, че стопанската система не може да се развива сполучливо, без да бъде подхранвана от националната просвета и дух, съответни на съответния народ. Китайският опит изрично потвърди, че всяка стопанска система е национална, че националната просвета „ вписва “ в себе си  общите стопански трендове и им придава самобитна национална икономическа културна специфичност. Стожер на това  сполучливо преплитане на общото и характерното в създаване на нова „ икономическа сплав ” е, както демонстрира практиката, ККП  и нейния първи началник Си Дзинпин. Нарастването на брутния вътрешен артикул /БВП/ е основен параметър на икономическото развиване. Поставената цел – да се доближи растеж от 5% в една комплицирана, нееднозначна година е несъмнено комплицирана задача, само че е постижима в границите на управляем развой от ККП и КНР. Китайската стопанска система се смята за втора, а по доста индикатори – даже първа в света. За района на Азия, тя е изрично по едно и също време решаваща и определяща  за развиване освен за Китай, само че и за доста други страни.  Безспорно е, че войните, където и да се водят те, от една страна ще поддържат тази висока  скорост от 5%, доколкото производството на оръжия и муниции ще се развива с подобаващи високи темпове. От друга страна ще се трансформират структурата на стопанската система и на обществото, които ще „ дърпат “ този ритъм надолу. Ето за какво са нужни политическа мъдрост, само че и воля при отстояването на определената политика на „ социализъм с китайска специфичност “ при потреблението на такива принадлежности, като „ Един пояс – веднъж “ и други съответни на съвременността политически начинания.

Някои „ специалисти “ оспорват цифрата 5% и настояват, че КНР няма да успее да ги доближи. С това свое изказване, те оспорват управителната роля на ККП и на КНР в международното развиване. На това българският народ споделя: „ Гладна кокошка, просо сънува “. Това е известна българска сентенция.

Годината е комплицирана и изпълнена с провокации, само че ние сме  уверени,  че КНР, под управлението на Председателя Си Дзинпин, ще успее да реализира 5% растеж на Брутния вътрешен артикул, че ще се оправи с провокациите на Съединени американски щати в Южнокитайско море и остров Тайван. Защото имаме вяра в единен  Китай и сме уверени в правомерността на решенията и управителната роля на ККП.

Единодушното избиране на Си Дзинпин за Председател на КНР е знаменателно, доста значимо събитие, освен за китайския народ и за ККП, тъй като през днешния ден Китай има своята международна роля и без неговото въздействие е мъчно да си представим съвременното  световно развиване.

Застъпената от Си Дзинпин позиция за световната цивилизация приказва за отговорността, която Китай умишлено взема върху себе си. Ролята на водач в стопанската система, в общественото развиване, в научно-технологичния напредък и е осъзната и призната като отговорност, само че и като образец за другите нации. Няма и не може да има глобализация и демократизация на  един единствен модел – този на Съединени американски щати, или този на Европа. Тъй както хората и народите имат разнообразни лица, така както народите и техните страни имат самостоятелни траектории на развиване и държание, по този начин всяка глобализация и всяко народовластие /демокрация/ неизбежно имат национална специфичност. За да запази устойчивостта си, актуалният свят се нуждае от многообразие, а не от унификация на „ сходства “ на Съединени американски щати и Европа. В опитите да се наложат национални модели върху международното развиване прозира пренебрежение и занемаряване на полезностите в културата на обособените нации.

Едновременно с това софтуерното развиване има свои императиви – то е доста по-бързо, в сравнение с е развиването на неговите регулации. Тук образецът на Китай, под управлението на ККП и персонално на Председателя Си  Дзинпин, е значим за човечеството – колкото повече хора вземат участие в ръководството, толкоз по-ефективна е страната и толкоз по- витална е демокрацията. Умението да се обвързва партийната линия на ККП с държавната политика на Китайската Народна Република е добър урок за всеки виновен политик.

От тук следва, че обновяването на ръководството следва да е съответно на изискванията за развиване и на удовлетвореността на жителите на съответните страни. Тази хармонизация на общото с локалното, локалното е, и ще остане значителен проблем пред новия министър председател и неговия екип в околните години.

Икономическият напредък ще носи белега на войната в Украйна, на възходящото напрежение в Южнокитайско море, растежа и/или спада на икономическата интензивност в комерсиалните сътрудници на Китай.

Световната инфлация е световен проблем и държавното управление на Китай, като международен водач неизбежно ще търси решения за това по какъв начин тя да се понижи в народен и интернационален проект. Фалитът на американските банки, на втората по величина Швейцарска банка демонстрират какъв брой несигурна е международната капиталистическа система. Правителството неизбежно би трябвало да работи в условия на неустановеност, както  систематична, по този начин и ситуационна. Системната неустановеност произтича от природата на капитализма, а ситуационната – от лихвата, кредитна агресия и комерсиалния цикъл.

Китай е неоспорим водач, както в света, по този начин и изключително в Азия, където  под негово управление се консолидира на равноправни основи цялата Азиатска стопанска система, а около нея и стопанската система на модерна Африка.

Убеден съм, че Китай, под управлението на ръководителя Си Дзинпин и на ККП ще продължава да бъде на висотата на историческите задания и роля, както на партията, по този начин и на страната!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР