Съгласуването на Държавния план-прием за учебната 2018/2019 учебна година в

...
Съгласуването на Държавния план-прием за учебната 2018/2019 учебна година в
Коментари Харесай

Решено! Ето колко ще са паралелките за прием след 7-ми клас във Врачанско

Съгласуването на Държавния план-прием за образователната 2018/2019 образователна година в област Враца е тематиката на съвещанието на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване на област Враца, което се организира през днешния ден в Областна администрация – Враца.
Обобщеното предложение за план-приема показа началникът на Регионалното ръководство на образованието – Враца Галина Евденова. Предложението включва образование по профили и специалности след довеждане докрай на главно обучение в 64 паралелки в региона, от които 45 професионални и 19 профилирани за 1535 възпитаници и банкет в 2 паралелки за 52 възпитаници, приключили начален стадий в Профилирана природо математическа гимназия „ Акад.Иван Ценов “ – Враца.
Становище по държавния план-прием изрече заместител – кметът на община Враца Петя Долапчиева.
„ Всички институции дружно работихме по оферти държавен проект – банкет за да бъдем правилен регулатор, да възстановим салдото в просветителната мрежа и да отговорим на националната просветителна политика. Много са факторите, които бяха взето под внимание “, заяви Петя Долапчиева.
„ В процеса на правенето на Държавния план-прием в област Враца се организираха редица срещи с кметовете на общини, учебните шефове, представителите на работодателските организации и бизнеса, народните представители, бюрата по труда.
След направения изчерпателен разбор на мрежата от учебни заведения в област Враца, броят на учениците, завършващи 7-ми клас, предложенията на национално показаните работодателски организации и бизнеса се дефинираха профилите и специалностите, броят на местата за банкет в учебните заведения и паралелките, в които се договаря дуална форма на образование.
В резултат на това през днешния ден имаме обективирано, уравновесено и заслужено систематизиране на паралелките и учениците в област Враца.
Обобщеното предложение за план-прием включва образование по 10 профила в 19 паралелки на общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Роман и образование по 39 специалности в 45 паралелки във всяка община на региона. От препоръчаните специалности 6 са с първа степен на професионална подготовка в 5 паралелки, 9 с втора степен в 13 паралелки и 24 с трета степен в 27 паралелки.
Партньорски съглашения за дуално образование са подписани в общините Бяла Слатина, Враца и Мездра. Броят на паралелките в тази форма на образование е 7 в трите общини, от които 5 паралелки във Враца по 7 специалности – строителен механик, строител-монтажник на дограма, монтажник на ВиК, машинен механик, механик на електронна техника, прибавен програмист, техник-технолог в ХВП, 1 паралелка в Бяла Слатина по специалност моделиер-технолог на облекло и 1 паралелка в Мездра по 2 специалности – механик по железопътна техника и електротехник на железопътна техника.
Тези съглашения сред професионалните гимназии и компаниите, които са декларирали дуално образование подсигуряват по-добра инвестиция в младежите, практическо асимилиране на познания и умения на работното място по съответната компетентност и сполучлива кариера във компаниите и фирмите, в които са работили по време на образованието.
Смятам, че област Враца, с оферти план-прием, реализира синхрон сред упованията на районния бизнес и подготовката на нужните фрагменти в просветителната система, дава положителни благоприятни условия за избор на профил или специалност и е един от положителните модели в страната “, съобщи регионалният шеф Малина Николова.
Решението за координиране на държавния план-прием в област Враца е взето с цялостно болшинство, без „ срещу “ и без „ въздържал се “.
До 30 март държавният план-прием ще бъде одобрен от началника на Регионалното ръководство на образованието – Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР