Съгласно информацията, публикувана на блога Тесларати, фабриката на СпейсЕкс в

...
Съгласно информацията, публикувана на блога Тесларати, фабриката на СпейсЕкс в
Коментари Харесай

Космическият кораб Старшип SN3 беше изкаран на стартовата площадка за тестове и евентуален полет

Съгласно информацията, оповестена на блога Тесларати, фабриката на СпейсЕкс в Бока Чика, Тексас, към този момент създава такова огромно количество хардуер, че е мъчно да се наблюдава по какъв начин се ражда всяка една ракета. По всичко наподобява обаче, че “Старшип SN3 ” e създаден за по-малко от месец. Отделно компанията е произвела нов горивен контейнер, който е минал сполучливо през тестванията с високо налягане – същите проби, които доведоха до разрушаването на първия първообраз “Старшип SN1 ” на 28-ми февруари. 

Илон Мъск обаче не се опасява от сходни провали – дори в противен случай, те са част от работния развой. СпейсЕкс работи по така наречен “итеративен метод ”, който е друг от обичайния метод в аерокосмическата промишленост. Традиционно старите аерокосмически компании прекарват дълго време в чертежи и изчисление кой е оптималният дизайн и минават години преди да се стигне до рязане на метал и действителния градеж на галактически транспортен съд. За Мъск това е недопустимо и води до забавяния и застой в космонавтиката. И е прав – какъв брой планове видяхме, които не се придвижват по-напред от чертожната дъска? 

Така че в тексаската фабрика кипи старателен труд и се строят ракети и мотори, даже и да не са съвършени и от време на време да се провалят. При всеки неуспех Мъск бързо се съвзема и строи отначало. Сами виждате – “Старшип SN1 ” се пръсна, само че до няколко седмици откриха дефекта на резервоара и построиха нов “Старшип ”!

Скоро ще стартират тестванията на този “Старшип SN3 ”. Първоначално резервоарите му още веднъж ще бъдат изпитани на устойчивост, като бъдат заредени с течен азот – той е извънредно леден, само че в същото време е химически безпристрастен (не може да експлодира). Резервоарите ще бъдат подложени на налягане, което е по-голямо от налягането по време на естествена летателна задача. Разбира се, всичко може да се обърка още веднъж и “Старшип SN3 ” също да се пръсне

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР