Сагата с Околовръстното на Пловдив продължава, а страстите се нажежават.

...
Сагата с Околовръстното на Пловдив продължава, а страстите се нажежават.
Коментари Харесай

Сагата с Околовръстното стигна до служебното правителство и ...

Сагата с Околовръстното на Пловдив продължава, а пристрастеностите се нажежават. По всичко проличава, че трасето се трансформира в парещ картоф сред държавни институции и неправителствени организации.

Във връзка с инспекцията на ремонтирания сектор от специалисти на АПИ и от неправителствения бранш, то Института по пътна безопаснот излязоха с отворено писмо до служебния министър председател Стефан Янев, служебния министър на районното развиване Виолета Комитова и до посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.



Във въпросното писмо се споделя, че Институтът по пътна сигурност (ИПБ) е мощно загрижено за протичащото се в и с Агенция „ Пътна инфраструктура “ и по-специално в неспособността да се вслушва, допитва до професионални, градивни рецензии и причини.



" ИПБ е извънредно учудено, че АПИ се занимава с несвойски действия в областта на пътната сигурност, които съгласно последните промени на Закона за пътищата, оповестени в Дъждовни води в бр.23/19.03.2021 година са ангажимент и обвързване на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Вчера специалисти на ИПБ направиха ревизия на ремонтирания сектор на Околовръстно шосе, гр. Пловдив, на разклона при с.Марково и показаха своите забележки и рецензии, както и свои оферти в каква посока да бъдат ориентирани средства с оглед повишение на сигурността в сектора, както се и вижда на фотосите. Вместо това АПИ се впусна в организирането на мероприятия от вида „ протести-контрапротести “, като привиква конференция на идващия ден 12.05.2021 година с „ …независими специалисти от неправителствения сектор… “ Тяхното мнение в огромна степен съответствува с изразените терзания и рекомендации от специалисти на ИПБ. Прави усещане и наличието на представители на Европейски център за транспортни политики и персонално на госпожа Диана Русинова!!! ", се споделя в отвореното писмо.



Екипът на ИПБ смята, че прозрачността на информацията и информираността са ключ към истината, от която нашето общество има потребност и на която има право.



" На 2 април 2021 година (петък преди изборите) в 15.48 ч АПИ разгласява скандална социална поръчка 00044-2021-0028 с предмет „ Георефериране на пътната инфраструктура, посредством сателитни системи, за предварителна защита на пътнотранспортния травматизъм “. Същината и обсега на тази социална поръчка са неразбираеми и „ забулени “ в тайнственост с привкус на ПАТЕНТ (по-точно подадено заявление за патент в САЩ) в интерес на госпожа Диана Русинова от „ Европейски център за транспортни политики “. Бюджетът на публичната поръчка е 7 680 000 лева без Данък добавена стойност и е посочено, че „ …Обществената поръчка може да се осъществя единствено от „ СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС – РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ “ ДЗЗД заради съществуване на изключителни права, в това число на правата на интелектуална собственост… “, като по-нататък е конкретизирано дори, с цел да няма неразбирателство: “… Доказателства по отношение на съществуване на изкл. права, включително на правата на интел. благосъстоятелност:„ СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС–РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ “ДЗЗД (СТС-РСИ ДЗЗД) има подписан контракт със „ СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС “ ООД, а последния с физ.лице Диана Русинова-Мехмедали, която е показала електронна заявка/ЕЗ/ за патент с реф. №M00001.00001 за годен апликационен номер 63/161,381… “, настояват от ИПБ.

След бързата интервенция на екипа поръчката е била прекъсната на 9 април с формален претекст – „ …невъзможност да се обезпечи финансиране за осъществяването на поръчката по аргументи, които възложителят не е могъл да предвиди… “.

" Очевидно нещо значимо се е случило през идващите 8 дни, тъй като същата социална поръчка е още веднъж оповестена на 29 април в 15.31 ч (последният работен ден преди дългите Великденски празници) под номер 00044-2021-0036 с безусловно същия предмет, бюджет и още веднъж с единствен вероятен реализатор " СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС – РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ “ ДЗЗД… “, който има подписан контракт със „ СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС “ ООД, а последният с физическо лице Диана Русинова-Мехмедали, която е показала електронна заявка/ЕЗ/ за патент с реф. №M00001.00001 за годен апликационен номер 63/161,381… ", пишат от Института по пътна сигурност и задават следния въпрос към АПИ:

" Уважаеми господа, членове на УС на Агенция Пътна инфраструктура, има ли връзка сред самостоятелните специалисти, участвали на вашата ревизия на Околовръстен път, Пловдив на 12.05.2021 година и публични поръчки 00044-2021-0028 и 00044-2021-0036??? Ако има, апелирам да обясните каква е тя? ".

Институтът по пътна сигурност задава въпрос и към Посолството на Съединени американски щати, защото самото то е посочено в Оперативна програма нагоре като източник на допустима информация, представени и посочени са „ държавни уеб сайтове “ и организации от Съединени американски щати.

" Какво е отношението на Съединени американски щати и мнението по отношение на социална поръчка 00044-2021-0036, където посолството Ви в София е представено както и неколкократни позовавания на държавни уеб сайтове? ", питат специалистите Херо Мустафа.

" ИПБ смята, че ние би трябвало да бъдем непримирими с проблемите и грешките, които виждаме. ИПБ има вяра, че единствено будната гражданска съвест и професионалната ангажираност на всички нас би могла да докара до възстановяване на средата, в която живеем. ИПБ остава несклоняем коректив и деен генератор на решения за възстановяване на Пътната сигурност в Република България ", приключва отвореното писмо, предизвикано от днешната ревизия на Околовръстното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР