Сагата около Капитан Андреево се вихри от доста години и

...
Сагата около Капитан Андреево се вихри от доста години и
Коментари Харесай

Директорът на БАБХ д-р Иван Шиков: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи

Сагата към " Капитан Андреево " се вихри от много години и стартира със мощен обсег от пролетта на 2022 година Служебното държавно управление продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 година до през днешния ден.

Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия шефът на Българската организация по храните доктор Иван Шиков.

Вече е пуснато двумесечно предупреждение към частната компания, която до момента е правила дезинфекцията по границата, както е посочено и в контракта, увери той.

" Не считам, че страната с нейните запаси и потенциал би могла да си разреши лукса да не поеме незабавно активността и да не продължи дезинфекцията по границата ".

Договорът с частната компания е подписан през 2013 година, а за какво това е решено, би трябвало да се пита тогавашното държавно управление, уточни доктор Шиков.

" При всички случаи, откакто и предходната година влязоха разнообразни институции на границата, се откри, че приходите за компанията са повече, в сравнение с са се отчислявали от страната ".

На границата с Турция постоянно се прави стерилизация, акцентира той. Преди 2013 така наречен " златен мочур " е бил под формата на площадка. През 2013 година е преценено, че би трябвало да се прави ежедневна стерилизация. Оттогава до момента е спирана за малко няколко пъти, когато ситуацията в Турция е била по-спокойна.

" В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има много съществени терзания за появяването на болести, които не са единствено по животните, само че има заплаха да се пренесат и на хората, тъй че ние считаме, че все още дезинфекцията на границата ни би трябвало да продължи ", съобщи Шиков.

Относно фитосанитарния надзор - всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието чиновници на БАБХ ги прекарват със личен превоз.

" Това не е обикновено, не е и финансово обосновано, само че с цел да не поносим рецензия от Европейска комисия, се принудихме за къс период от време да решим казуса с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, само че никога не можем да приказваме за високи отклонения от нормата за пестициди ", сподели шефът на Агенцията по храните.

За цялата 2022 година са осъществени близо 150 000 инспекции за сигурност на храните - това включва инспекциите по празниците, при започване на образователната година, инспекции по сигнали и тъжби. Съставени са над 800 акта за нарушавания, над 5500 написания, затворени са близо 50 търговски обекта. Възбранени и ориентирани за заличаване са над 650 тона храни, уточни още той.

Няма съществени отклонения от качеството на храните в зимните ни курорти, там не са открити съществени проблеми, увери Иван Шиков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР