Съединените щати затягат правилата за издаване на визи на китайски

...
Съединените щати затягат правилата за издаване на визи на китайски
Коментари Харесай

САЩ въвеждат нови правила за издаването на визи на китайски журналисти

Съединените щати стягат разпоредбите за издаване на визи на китайски публицисти, съобщи Си Ен Би Си.

От Вашингтон настояват, че мярката е в отговор на решението на Пекин да изгони  публицисти от три американски вестника през март, месец откакто Съединени американски щати обявиха, че ще третират пет огромни китайски държавни медии като продължения на китайското държавно управление.

В решението си от Департамента за вътрешната сигурност на Съединени американски щати (Department of Homeland Security – DHS) настояват, че новите ограничения са в отговор на „ потискането на самостоятелната публицистика в Китай “.

Новите ограничения, които влизат в действие в понеделник, ще лимитират визите за китайски кореспонденти до 90-дневен интервал с опция за удължение.

Представител на DHS съобщи, че новите правила ще разрешат на департамента да преглежда по-често заявките за виси на китайските публицисти и евентуално ще понижи общия им брой в Съединени американски щати.

Новите правила няма да се ползват за публицисти с паспорти от Хонконг или Макао, двата специфични административни региона на Китай.

Напрежението сред Съединените щати и Китай ескалира през последните месеци на фона на пандемията от ковид.

В края на април американският президент Доналд Трмп съобщи, че коронавирусът най-вероятно е бил изтърван от лаборатория в китайския град Ухан, без обаче да поддържа изказванията си с доказателства. От Пекин отхвърлят тези изказвания. Повечето специалисти са на неговия генезис е скотски.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР