САЩ върнаха огромно количество откраднати артефакти на Италия

...
Съединените щати върнаха повече от 250 древни артефакта на Италия,
Коментари Харесай

Съединените щати върнаха повече от 250 древни артефакта на Италия, след като полицията откри, че са били откраднати.

Отделът за изкуство на италианската полиция установи, че артикулите са били разграбени и продадени на американски музеи и частни колекционери през 90-те години.

Сред ценните артефакти са съдове, картини и скулптури - някои на възраст до 3000 години.

Няколко от мозайките са на стойност десетки милиони евро.

Най-старият артикул датира от епохата Виланован (1000 - 750 пр.н.е.), докато други артефакти са от етруската цивилизация (800 - 200 пр.н.е.), Магна Греция (750 - 400 г. пр. н. е.) и императорски Рим (27 г. пр. н. е. - 476 г. сл. н. е.).

Повечето артефакти са били откраднати през 90-те години на миналия век, след което са продадени чрез поредица от търговци с един избор очевидно се предлагат на колекцията Менил, музей в Хюстън, Тексас.

Италианското министерство на културата каза, че артефактите са изложени в колекцията Менил, но Говорителят на музея отрече това и каза, че те никога не са били част от колекцията.

Говорителят каза, че на музея са били предложени артефактите като подарък, но вместо това насочи донора към италианското министерство на културата.

Министерството каза, че собственикът на колекцията „спонтанно“ е върнал предметите, след като полицията установи, че са дошли от незаконни разкопки на археологически обекти.

Отделно министерството каза, че 145 от върнатите артефакти са дошли от процедура по несъстоятелност срещу английски търговец на антики, Робин Саймс, който е натрупал хиляди предмети като част от на мрежа от незаконни търговци.

Италия отдавна се стреми да проследи антики и артефакти, които са били откраднати и продадени на частни колекционери и музеи.

През септември 2022 г. Ню Йорк върна на Италия откраднати произведения на изкуството на стойност 19 милиона долара (16 милиона британски лири), включително мраморна глава на богинята Атина от 200 г. пр. н. е., която само на стойност около 3 милиона долара .

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР