Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна,

...
Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна,
Коментари Харесай

Джеймс О'Брайън за изборите у нас: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори

Съединените щати ще не престават да обезпечават помощ и за Украйна, и за Израел, съобщи пред Българското национално радио асистент държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън.
 
Той стартира следващата си европейска обиколка от България, където взе участие в среща за сигурността в Черноморския район в границите на Кримската платформа. Посещението му пристигна в миг, когато светът гледа към изострящата се обстановка в Близкия изток поради нападението на Иран против Израел. Фокусът на О`Брайън обаче е главно върху Украйна и помощта, която съдружниците от НАТО могат да ѝ окажат.
 
На въпроса дали България изигра основна роля за стабилизиране на обстановката в Черноморския район и има ли опция за усъвършенстване, той отговори, че България е приказен съдружник и сътрудник още от началото - когато стартира пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година.
 
" България оказа помощ за сигурността в Черно море, което Русия искаше да трансформира в съветско езеро. София оказа доста значима помощ на Украйна, с цел да се отбранява от противозаконната съветска експанзия ".
 
" България оказа помощ на украинските жители, които избягаха от съветската инвазия, да намерят безвредно място за живот. Именно подобен вид взаимност би трябвало да демонстрират сътрудниците и съдружниците. Една от задачите на визитата ми е да благодаря на българския народ за всичко, което направи. Пристигнах и с цел да обсъдя със служебното държавно управление и нужните следващи стъпки ", съобщи О`Брайън.
 
Попитан дали го тормози опцията политическата неустойчивост в България да окаже въздействие върху поддръжката ни за Украйна, отвърна, че година наподобява на всички места има избори.
 
" Затова, допускам, България не направи изключение. Това е естествена част от разговора в обществото. Случилото се на скорошните избори и настройките към главните политически сили, демонстрират, че главната част от българските гласоподаватели желаят България да бъде естествена европейска страна, която следва главните послания на Европейския съюз и НАТО ".
 
Той съобщи още, че изходът от обстановката ще бъде мощно и устойчиво държавно управление, което ще продължи политиките, които се дискутираха. " Да имаме " здравословен спор " е добре за обществото. Именно това ни отличава от ревизионистките сили, каквато е Русия.
 
Очакваме да чуем този спор, само че имам вяра, че българското общество знае, че бъдещето принадлежи на полезностите, за които Украйна се бори ", добави О`Брайън.
 
" От позиция на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди към този момент много време. Сенатът го утвърди със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока поддръжката ни за Украйна!
 
Знаем, че имаме 70 % от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е по кое време ръководителят й ще реши, че е пристигнало време да подложи законопроекта на гласоподаване ".
 
" Оптимисти сме, че този миг ще настъпи. Един от въпросите е дали ще се раздели гласуването за помощта за Украйна от това за поддръжката за Израел. Вярвам, че хората ще осъзнаят, че става дума за две бойни полета в една и съща борба. Иран поддържа Русия против Украйна и получава в подмяна експертиза и финансови средства, които му помогнаха за нападението против Израел. Трябва да гледаме на това като на по едно и също време разрастващи се процеси ".
 
Попитан дали е допустимо след иранската офанзива против Израел и евентуална ескалация на напрежението в Близкия изток целият фокус да се придвижи натам и Украйна да се оправя с това, което има до момента или с доста помалка поддръжка и внимание, той беше безапелационен:
" Не, както президентът сподели преди няколко месеца в малко по-различен подтекст, ние - Съединените щати - можем да вършим няколко неща по едно и също време.
Отново ще подчертая, че тук има напълно ясно припокриване - Иран е основател или поддържа военни дейности в две разнообразни географски точки. Трябва да можем да отговорим и в двете обстановки, което значи - да осигуряваме в допълнение помощ и за Украйна, и за Израел ".
 
На въпрос дали Съединени американски щати ще бъдат същият сигурен сътрудник в НАТО според от изхода на изборите през ноември, той отвърна:
" Мисля, че ще получим този отговор през идващите няколко месеца. Намираме се в интервал, когато в Украйна изпитват известна раздразнителност. Ходът на военните дейности не се развива толкоз добре за тях, изключително в източната част на страната, където Русия просто се пробва да я унищожи. Когато този фронт се стабилизира, а това ще се случи, тъй като Украйна копае укрепителни уреди и минава в защита, тогава съветското нахлуване ще бъде овладяно ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР