Съединените щати се опитват да изтръгнат Индия от БРИКС и

...
Съединените щати се опитват да изтръгнат Индия от БРИКС и
Коментари Харесай

Геостратегическа бомба: Откъсват Индия от БРИКС

Съединените щати се пробват да изтръгнат Индия от БРИКС и ускоряват несъгласията си с Китай. Вашингтон и неговите спътници оповестиха началото на построяването на икономическия кулоар Индия-Близкия изток-Европа, който би трябвало да докара до нула китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “.

Като цяло това е мощен удар върху единството на световния Юг и опит за опазване на икономическата надмощие на Съединени американски щати и груповия Запад.

Обсъждахме дълго време

„ Разделяй и владей “ – тази антична мъдрост наподобява е в основата на сполучливия трик на Вашингтон да притегли Индия в своята сфера на въздействие и да се откъсне от БРИКС. Съединените щати играха внимателно на съперничеството сред Китай и Индия.

В коридорите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи Индия, Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Европейският съюз подписаха меморандум за съгласие за основаването на транспортен и стопански кулоар, свързващ Индия със страните от Близкия изток и Европа.

Проектът включва създаване на железопътна мрежа и развиване на пристанищната инфраструктура. Поради това участниците в плана имат намерение да усилят потенциала на маршрутите за превозване на експортни и директни товари.

" По време на срещата на върха на Г-20 започва планът за стопански кулоар Индия – Близък изток – Европа (IMEC), който уголемява стратегическото взаимоотношение на Индия с Арабския полуостров и Европа ", написа индийският министър на защитата Раджнат Сингх на страницата си в обществената мрежа X (преди Twitter).

Както престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд сподели в коридорите на срещата на върха, транспортният кулоар ще подсигурява устойчивостта на световните вериги за енергийни доставки.

Обявяването на това съглашение беше предшествано от отчет на Reuters, позоваващ се на източници, че Индия, Саудитска Арабия и Съединени американски щати от няколко месеца разискват опцията за създаване на железопътни линии и пристанища, които да станат част от обединен транспортен кулоар.

И което е най-интересното, Ройтерс напряко написа, че Вашингтон е показал интерес към плана, защото той може да бъде противоположен на китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “.

Геостратегическа бомба

Така че е ясно, че зад цялата тази история стоят Съединени американски щати, които виждат една от главните си стратегически цели като битката против икономическото владичество на Китай. И концепцията за IMEC се роди не в коридорите на срещата на върха на Г-20, а доста по-рано.

Всъщност този план съвсем тъкмо ще повтори смисъла и даже посоката на придвижване на стоките, които са включени в китайската самодейност „ Един пояс – веднъж “, и затова просто ще го обезврежда.

Проектът ще включва тежки играчи на груповия Запад. Както оповестява Saudi Press Agency, с изключение на Индия, Саудитска Арабия и Съединени американски щати, в плана ще вземат участие още Германия, Италия, ОАЕ и Франция.

Срещата на Г-20 в Ню Делхи за оповестяване на плана не е определена инцидентно. Това в действителност е геостратегическа бомба, взривена от Съединени американски щати под носа на Китай.

И наподобява, че Пекин е знаел „ от своите източници “ за идната „ детонация “ и по тази причина китайският президент Си Дзинпин реши да не отиде на срещата на Г-20.

В подтекста на гръмък и обществен антикитайски демарш наличието му в Ню Делхи би изглеждало много неловко, в случай че не и унизително. Задачата да се надхитри Китай в плана IMEC може да се види напълно ясно.

Ами БРИКС?

Проектът IMEC е една от многото и разнородни офанзиви на Съединени американски щати в икономическата война освен против Китай, само че и против БРИКС. Един тип сръчен удар, който удря няколко джоба по едно и също време.

Съединените щати сполучливо употребяват дългогодишните несъгласия сред Индия и Китай, които се състоят по-специално в битката за владичество в икономическата сфера в Азия.

Напълно разбираеми са стремежите на Индия да стане толкоз авторитетен финансово-икономически състезател, колкото Китай в световен мащаб. И по тази причина Индия не можеше да откаже примамливото предложение на Съединени американски щати да изтласка Китай и да се стреми към основаване на стопански транспортен кулоар с присъединяване на Съединени американски щати, Европейски Съюз и обособени европейски тежки страни.

Какво да чакаме в отговор от Китай? Със сигурност нищо, което би засилило нейния стопански ангажимент и политическо съгласие с Индия.

Пукнатината в двустранните китайско-индийски връзки може да има директно влияние върху единството и успеваемостта на БРИКС, който на срещата на върха през август сподели вероятностите за създаване на нов многополюсен свят, без хегемонията на Съединените щати и тяхната валута.

БРИКС ще се трансформира в пълноценна опция на груповия Запад, когато сътвори свои лични дейно работещи институции за световно ръководство вместо Организация на обединените нации, МВФ, МБВР, СЗО и други институции, които през днешния ден са напълно подчинени на Съединени американски щати и са принадлежности на водачество на света.

Освен това една от тези институции към този момент е основана и започва – Новата банка за развиване на БРИКС. Но при съществуването на нарастващ спор сред Индия и Китай – и той ескалира! – основаването на такива институции към този момент се вижда в мощна мъгла.

Ако приемем, че Индия ще види повече стопански вероятности за себе си от плана IMEC (а навръх това разчитат САЩ), тогава е допустимо Индия да охладнее към БРИКС дотам, че да стартира да саботажна работа в границите на блока.

Освен това Индия по-рано се разгласи срещу бързото разширение на БРИКС, предвиждайки усилването на ролята на Китай като цяло на интернационалната сцена и в частност в Азия.

Съответно, антикитайският план IMEC с Индия и Съединени американски щати като съществени играчи ще провокира противопоставяне от страна на Китай, който може да откри своя излаз в границите на БРИКС.

Конфликт в границите на БРИКС няма да способства за престижа на тази организация и евентуално може да има негативно влияние върху решението на други страни да се причислят към БРИКС.

Какво от това?

Трябва да се признае, че ответният удар на Съединени американски щати против БРИКС под формата на основаване на „ Икономическия кулоар Индия-Близък Изток-Европа “ може доста да усложни вероятностите за единение на световния Юг в битката против хегемонията на Съединени американски щати.

Изпълнението на плана IMEC би могло да бъде приветствано, в случай че беше демонстрация на откровеното предпочитание на неговите сътрудници да развиват равнопоставена интернационална търговия, без да се визира която и да е друга страна или група страни.

И в случай че Съединени американски щати и други западни сътрудници в IMEC не бяха на противоположната страна на екзистенциалната борба от Русия.

Партньорите в плана IMEC не са другари между тях, те в последна сметка са „ другари против “ Китай и БРИКС, разчитайки на тяхното намаляване и деградация. Все още не е ясно до каква степен Индия е подготвена да се бие против БРИКС. Но главното е, че западните й сътрудници вършат тъкмо това.

IMEC носи несъмнени бонуси за Индия. Казано напряко, IMEC е великански рушвет, който Съединените щати дадоха на Индия в подмяна, в случай че не на публично отдръпване от БРИКС, то на бавното му избледняване посредством отравяне на вътрешния климат измежду членовете на блока.

IMEC всъщност е инструмент за поддържане на настоящето статукво под господството на $ и американската надмощие. Русия, като нов ръководител на БРИКС, която би трябвало да бъде хазаин на идната среща на върха на организацията следващата година, ще би трябвало да работи интензивно, с цел да обезврежда спора сред Индия и Китай, предизвикан от Щатите.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР