Съединените щати съобщиха, че са призовали за открито заседание на

...
Съединените щати съобщиха, че са призовали за открито заседание на
Коментари Харесай

САЩ свикват заседание на ООН зарази кризата около Украйна

Съединените щати оповестиха, че са призовали за намерено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации идващия понеделник, с цел да се прегледа рецесията към Украйна във връзка " заплашителното държание " от страна на Русия, заяви БГНЕС. 

" Повече от 100 000 съветски бойци са ситуирани на украинската граница и Русия прави други дестабилизиращи дейности, ориентирани към Украйна, което съставлява очевидна опасност за интернационалния мир и сигурност и опонира на Устава на Организация на обединените нации ", съобщи пратеникът на Вашингтон в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

" Докато продължаваме непрекъснато да се стремим към дипломация за деескалация на напрежението ", добави тя, " 15-членният Съвет за сигурност би трябвало обективно да прегледа обстоятелствата и да реши какъв е залогът за Украйна, за Русия, за Европа и за главните отговорности и правила на интернационалния ред, в случай че Русия нахлуе в Украйна ".

С повишаването на опасенията, че Русия може да нахлуе в прилежащата си някогашна руска страна, Томас-Грийнфийлд съобщи, че Съветът е изправен пред " решителен " въпрос за интернационалния мир и сигурност: " Заплашителното държание на Русия против Украйна и скупчването на съветски войски по границите на Украйна и в Беларус са изключително тревожни. Това не е миг, в който да изчакаме и да забележим. Сега е належащо цялостното внимание на Съвета и ние чакаме директна и целенасочена полемика в понеделник ".

Като един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност, Русия има право на несъгласие върху всяка резолюция на Организация на обединените нации, импортирана в Съвета.

Но Томас-Грийнфийлд съобщи, че срещата ще бъде по-скоро опция да се " разобличат дейностите на Русия " и да се изолира Кремъл поради нападателната му позиция във връзка с Украйна.

" И въпреки че те имат право на несъгласие, тяхната изолираност ще бъде очевидна, в случай че Съветът за сигурност внесе това и ние представим обединен фронт против руснаците ", сподели американският делегат в изявление за румънската социална телевизия.

" Не мисля, че която и да е страна в Съвета за сигурност ще седне и ще каже, че е обикновено Русия да нахлуе в друга страна ".

Според дипломати в началото Съединените щати са се надявали съвещанието на Съвета за сигурност да се организира в петък.

Но те обявиха, че са се съгласили да отсрочат сесията за понеделник, с цел да не попречат на планувания за петък телефонен диалог сред френския президент Еманюел Макрон и съветския му сътрудник Владимир Путин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР