Съединените щати са водили тайни преговори от частно естество с

...
Съединените щати са водили тайни преговори от частно естество с
Коментари Харесай

Шпионски шефове и президентски съветници на тайни руско-американски преговори за космическо оръжие

Съединените щати са водили секрети договаряния от частно естество с Русия за потреблението на противосателитни оръжия, написа The Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на източници. Според тях американски чиновници са " предизвестили " съветската страна да не разполага оръжия в космоса.

Според WSJ диалог за антисателитни оръжия се е състоял сред съветника на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан и помощника на съветския президент Юрий Ушаков. Според събеседниците на WSJ Джейк Съливан и Юрий Ушаков неведнъж са имали персонални диалози и по тематиката за военните дейности в Украйна. Освен това, съгласно източници на изданието, е извършен диалог и сред шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Източниците на WSJ не предоставиха детайлности за разговора на нито един от посочените канали за договаряния.

На 15 февруари представители на Белия дом организираха затворен брифинг в Капитолия с конгресмени за „ сериозна опасност за националната сигурност “, оповестиха американски медии. Тогава бяха разисквани проектите на Русия за създаване на противосателитна система. На идващия ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Русия не съставлява нуклеарна опасност за Съединени американски щати. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков назова известията за развиването на комплекса „ пораден трик “. На 17 февруари CNN, базирайки се на източници, заяви, че американското разузнаване е недоволно от разкриването на данните за противосателитните оръжия, защото източникът е строго конфиденциален.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР