Съединените щати са готови да предприемат всички необходими мерки, за

...
Съединените щати са готови да предприемат всички необходими мерки, за
Коментари Харесай

Ройтерс: САЩ са готови с мерки, за да попречат на Русия да използва средствата си от МВФ

Съединените щати са подготвени да подхващат всички нужни ограничения, с цел да попречат на Русия да се възползва от средствата, с които разполага в Международният валутен фонд (МВФ), заяви Ройтерс, базирайки се на чиновник на американската администрация.

Става дума за достъпа на Москва до СПТ - специфичните права на тираж, които са разчетната единица на МВФ. През август предходната година фондът утвърди СПТ на стойност 650 милиарда $, с цел да помогне на страните членки да се възстановят от последствията от пандемията от ковид. След това Русия получи от фонда квота от 12,3 милиарда СПТ, което по това време съответстваше на 17,5 милиарда $. През септември предходната година съветският заместник-министър на финансите Тимур Максимов съобщи, че парите ще бъдат ориентирани към златните валутни запаси на страната.

Според разпоредбите тези средства могат да се обменят за пет валути: долари, евро, йени, английски лири и юани. Представител на администрацията във Вашингтон съобщи, че Съединени американски щати и техните сътрудници няма да обменят СПТ на Русия. В същото време, в случай че съветските управляващи съумеят да ги обменят против валута, тези активи ще бъдат " в действителност обездвижени " поради наложените на Централната банка на Русия наказания.

По-рано организация Блумбърг заяви, че Русия разполага със СПТ на обща стойност 24 милиарда $ и може да ги обмени против валута благодарение на китайските управляващи. От пресслужбата на МВФ оповестиха за организацията, че организацията не взема решение по какъв начин обособените страни да употребяват СПТ, защото преводите с аварийни активи се правят сред страните членки. Говорител на фонда отхвърли да разяснява въпроса за готовността на други страни да купуват съветски запаси. СПТ на МВФ съставляват към 3,5-4% от интернационалните запаси на Русия, които на 25 февруари доближиха 643,2 милиарда $. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР