Съединените щати са горди да бъдат съвносители на проекторезолюция за

...
Съединените щати са горди да бъдат съвносители на проекторезолюция за
Коментари Харесай

САЩ: Горди сме с Резолюцията за геноцида в Сребреница

Съединените щати са горди да бъдат съвносители на проекторезолюция за геноцида в Сребреница в Организация на обединените нации, съобщи Държавният департамент.


„ Подходящото отбелязване на това закононарушение, както и паметта на хилядите, които са изгубили живота си, е в сходство с напъните на Организация на обединените нации за признание и отбелязване на други случаи на геноцид “, се споделя в изказването, изпратено до Гласът на Америка.

В известието се показва, че Международният углавен съд, както и Международният съд в Хага са удостоверили обстоятелството, че през юли 1995 година в Сребреница е осъществен геноцид.

В него се напомни, че Съединени американски щати са подкрепили предходни резолюции, потвърждаващи случаи на геноцид на всички места по света – които са били доказани от интернационалните съдилища.

„ Отбелязването на историческите истини и приемането на обстоятелствата слага района по пътя на помиряването.

Имайки поради отричането на геноцида, което се чува в страните от Западните Балкани, „ Съединените щати считат за значимо да отбележат по този метод геноцида в Сребреница “, се добавя в отговора на Държавния департамент.

Външното министерство показва още, че резолюцията не е ориентирана против никоя страна, нито постанова групова отговорност на която и да е съответна етническа група.

БГНЕС напомня, че в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк се организират съвещания по проекторезолюцията за оповестяване на 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

Консултациите за " Международен ден в памет на геноцида в Сребреница 1995 година ", бяха свикани от непрекъснатите задачи на Германия и Руанда, дружно с задачите на Албания, Босна и Херцеговина, Чили, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Йордания, Нидерландия, Лихтенщайн, Малайзия, Нова Зеландия, Словения, Турция и Съединени американски щати.

Предложението за решение би трябвало да влезе в дневния ред при започване на май.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората международна война (ВСВ). През лятото на 1995 година, в предпазения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР